
Optymistyczny kolor tej zupy zachęci wielu do jej przygotowania, a jej smak z pewnością też nie zawiedzie. Gęsta, kremowa i niezwykle smaczna zupa bedzie idealna na przedwiośniu, które często lubi zaskakiwać nas zimnem. Jednak barwa przywiedzie już pierwiastek nowej, świeższej pory roku.
Smakujcie!

Składniki
500 g -600 g marchwi
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
szyjka indycza
1/2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
szczypta curry
1 szklanka mleczka kokosowego
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
parmezan tarty
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie
- W garnku umieść szyjkę indyczą, obrane korzenie pietruszki oraz seler. Zalej wodą (1,5l) i gotuj.
- Marchew obierz, podziel na części, np. grubsze słupki, wyłóż na papier do pieczenia i umieść na blasze. Posyp solą o polej delikatnie oliwą. Blachę umieść w rozgrzanym do 200C piekarniku i piecz przez ok. 40 min.
- Upieczoną marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso.
- Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania.
- Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem.
- Życzę Ci smacznego!

Bardzo apetycznie wygląda 🙂 chyba się skuszę i tą zupę zrobię 🙂
Jak najbardziej zachęcam! 🙂