Wielkanoc kojarzy się z sernikiem, kremowym kawałkiem tego ciasta pachnącym cytrynowym twarogiem. Osobiście nie pamiętam tych wiosennych świąt bez sernika na stole… Na nadchodzący wielkanocny czas mam dla Was nowy, bardzo ciekawy przepis – na sernik herbatnikowy. Kluczowe w nim jest mocne rozdrobnienie maślanych herbatników. Powinny przypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością uświetni Waszą Wielkanoc!
Smakujcie!
Składniki na tortownicę 26cm
spód
150 g herbatników kakaowych
4 łyżki masła
1 chałwa (batonik)
masa serowa
1 kg twarogu półtłustego
250 g twarogu tłustego
250 g śmietanki kremówki
60-70 g herbatników maślanych
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki
4 – 5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
4 duże jajka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
wierzch
pokruszona beza, masa krówkowa, suszone kawałki rabarbaru
Wykonanie
Ooo mamo! Niebo w gębie! Co mogę więcej powiedzieć? Pychaaaaaaa, już na sam widok mi ślinka cieknie 😀
Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Piękny serniczek, u nas na świętach musi być tradycyjny polski sernik z pianą z białek, ciągle szukam idealnego przepisu, czy na blogu będzie taki serniczek?
Joasiu,
przepis na taki sernik znajduje się w mojej książce, gdyż jest to przepis mojej babci, z 10 jajkami i własnie pianą z białek. To mój klasyk, od którego wszystko się zaczęło…’)
Pani Renatko, czy podzieli się Pani technika wykonania takiego serniczek?