Kwietniowe dni nastrajają jakoś bardziej optymistycznie. Słońce, którego tak nam brakowało w zimie zaczyna coraz mocniej i dłużej cieszyć nasze oczy i spragnioną go skórę. Zakładamy okulary słoneczne i wystawiamy twarz do słońca. Wiosna. Rodzi się coś nowego. Świeżego. A może też coś nowego kiełkuje w nas? Jakiś pomysł? Chęć zmiany czegoś? Też tak macie?
Wraz z nadejściem wiosennego czasu zmiany pojawiają się w naszym codziennym menu. Więcej zieleniny, lżejsze potrawy na poczet tych bogatszych w tłuszcz, który magazynowaliśmy sobie przez zimę. Dlatego dziś podaję Wam przepis na szybki dodatek do obiadu na każdy dzień, czy ten zwykły w tygodniu, czy bardziej uroczysty w weekend. Kotelty jajeczne z bazylią, czyli prostota z nutką aromatycznej bazylii. Oczywiście, zachęcam do dodania świeżych ziół.
Składniki na 7 sztuk
5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe)
1 mała czerstwa bułka
2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej)
sól, pieprz do smaku
szczypta wędzonej papryki
bułka tarta do panierowania
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie
To smak mojego dzieciństwa… Baaaaardzo je lubię, a nie jadłam wieki! Chyba nabrałam ochotę na przypomnienie sobie smaku tych kotlecików! Dziękuję! 🙂
Aniu!
To nic tylko je robić! Zwłaszcza, że sa niezwykle proste, jak sama widzisz po przepisie 🙂
Pozdrawiam!