zapiekanki18.04.201820381
Zapiekanka grecka
Smacznego
czytaj przepis

Wszyscy lubimy zapiekanki. Są szybkie, smaczne i zazwyczaj łatwe do przygotowania. Wystarczą dobre, ulubione składniki i po pewnym czasie możemy delektować się pysznym smakiem zapieczonego dania. Grecka kuchnia to prosta kuchnia. Nie ma w niej miejsca na czasochłonne potrawy. Ma być prosto i pysznie. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. 

W zapiekance królują warzywa – marchewka, kolorowa papryka i moja ulubiona cukinia. W połączeniu z aromatycznymi ziołami i kozim serem całość smakuje wybornie.

A co nam będzie potrzebne?

Składniki na 2 foremki

500-600g mięsa wieprzowego (użyłam łopatki)

2 kolorowe papryki

1 cukinia

3 marchewki

100g sera koziego

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego estragonu

1 łyżeczka suszonego oregano

oliwa z oliwek

świeża natka pietruszki

sól, pieprz kolorowy do smaku

Wykonanie

  1.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, przekładamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10min.
  2.   Paprykę kroimy na kawałki, obraną marchewkę i cukinię na plasterki.
  3.  Na drugiej patelni również rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią papryke i marchewkę. Podsmażamy ok. 10-15 min, na sam koniec dorzucamy plasterki cukinii i smażymy jeszcze chwilę do zrumienienia się warzyw.
  4.  Podsmażone warzywa łączymy z podsmażonym mięsem. Delikatnie mieszamy całość.
  5. Farsz przekładamy do foremek do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 30-40 min w 180C. Na kwadrans przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanek wykładamy kawałki sera koziego.
  6.  Zapiekankę podajemy na ciepło.
  7.  Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik waniliowy z jagodami i mascarpone
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.5
na słodko
Strucla z orzechami włoskimi i rumem
Komentarze

One response to “Zapiekanka grecka”

  1. Agata says:

    wygląda rewelacyjnie 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.