Wraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób!
Składniki na 5-6 porcji
bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora
1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą
2 garście świeżej rukoli
2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego)
50 g pokruszonej fety greckiej
4 – 5 łyżek tartego parmezanu
80 g serka topionego (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Leave a Reply