
Z pewnością ta propozycja spodoba się większości z Was! Lekki, pyszny deser z nienarzucającym się aromatem róż. A ponadto elegancki, bo ładnie prezentuje sie w małych naczynkach. Creme wymaga czasu, ale zapewniam, nie będzie to stracony czas!

Nie bójcie się nowego. Próbujcie, testujcie, doświadczajcie! Niech klasyczny creme brulee stanie się podstawą do Waszego poszukiwania nowych smaków!

Składniki na 4 – 5 porcji
4 żółtka
400 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki wody różanej
ziarenka z 1 laski wanilii
100 g białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
kilka łyżeczek brązowego cukru
Wykonanie
- Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się nam z masą żółtkową. Odstawiamy.
- W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną na kawałki białą czekoladą oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy.
- Śmietankę łączymy z masą żółtkową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C.
- Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej.
- Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować się na środkowych widełkach piekarnika.
- Temperaturę zmniejszamy do 150-155 C i pieczemy deser przez ok. 40-45 min, aż wierzch będzie ścięty.
- Upieczone desery studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc.
- Wierzchy schłodzonych deserów posypujemy grubo brązowym cukrem.
- Za pomocą palnika karmelizujemy cukier, tworząc słodką skorupkę.
- Jeżeli nie posiadamy palnika, skorupkę można także uzyskać kładąc kokilki na blasze piekarnikowej, którą umieszczamy jak najbliżej grzałki w piekarniku i włączamy opcję “grill” lub “turbo grill” w zależności od rodzaju pieca.
- Podajemy zaraz po skarmelizowaniu cukru, gdyż skorupka z czasem mięknie.
- Możemy udekorować nasze deserki połamaną białą czekoladą i płatkami róż, ale to już zostawiam Waszej inwencji twórczej.
- Smacznego!

Wygląda to naprawdę imponująco, a jeszcze lepiej pewnie smakuje. Jestem miłośniczką słodkości, a odkąd mam naprawdę dobrą kawę, kupioną na Etnocafe.pl, to już w ogóle żyje przekonaniem że ciasto+kawa to najlepsze połączenie w historii.:P
Miło mi bardzo!
Przepis, oczywiście polecam!
I dziękuję za kawowy adres – ja jestem wielką miłośniczką kawy, więc zajrzę na Etnocafe 😉