Kiedyś pisałam już na blogu, że jestem wielką miłośniczką herbat, filiżanek, dzbanków i wszelkich akcesoriów herbacianych. Oj, jestem! Ostatnio z zamiłowaniem samodzielnie komponuję z posiadanych mieszanek różne herbaty, w letniej, lekkiej wersji.
Zapraszam Was zatem na cykl letnich wpisów z serii “Lato herbatą pachnące”!
Jako pierwszy przepis zamieszczam recepturę na herbatę z lawendy, kwiatu lipy i szałwii. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna, lekko cierpka, ale w taki przyjemny sposób.
Jak przygotować herbatę lawendowo-lipową z szałwią?
Składniki
1/3 łyżeczki ziarenek lawendy (najlepsze byłyby te świeże, bo będą najbardziej aromatyczne)
1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy
1/2 łyżeczki listków szałwii
kilka płatków suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
szczypta imbiru
miód na osłodę
Wykonanie
Leave a Reply