Każdy początek wakacji moja mama starała się uczcić tortem z truskawkami. Ilekroć wracałam do domu ze swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji.
Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj!
A jak przygotować takie ciasto?
Składniki (na tortownicę 24cm)
50g świeżych drożdży
200ml mleka 3,2%
2 żółtka + 1 jajko
100g cukru pudru
100g stopionego, przestudzonego masła
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
500g truskawek
kruszonka ( 50g masła+2 łyżki cukru pudru+2-3 łyżki mąki)
Wykonanie
- Przygotowujemy rozczyn: w misie miksera rozkruszamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki, dodajemy lekko ciepłe mleko. Miksujemy do połączenia się składników, misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
- W osobnej misie miksujemy żółtka, jajko z cukrem na puszysty kogel mogel.
- Stapiamy masło i ostawiamy do przestudzenia.
- Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, stopione chłodne masło i mąkę. Zakładamy końcówkę z hakiem do wyrabiania ciasta i wyrabiamy. Ma być gęste, gładkie i puszyste. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Umyte truskawki kroimy na połówki lub grube plastry. Układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta, lekko je wciskając.
- Przygotowujemy kruszonkę: na patelni stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki do momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce.
- Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min.
- Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe!
- Smacznego!
Ciasto drożdżowe z truskawkami wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję! 🙂