
To moja druga herbaciana propozycja. Bławatek i róża. Kwiatowa, letnia herbata o delikatnym aromacie, dla miłośników mocniejszych naparów polecam dodanie małej ilości listków zielonej lub czarnej herbaty.


Składniki (na dzbanek 0,75l)
2-3 łyżeczki suszonego kwiatu bławatka
1 płaska łyżka pokruszonej suszonej róży
1/2 łyżeczki zielonej herbaty (można użyć tez czarnej – świetnie będzie pasowała darjeeling)
Wykonanie
- Listki herbaciane i susz umieszczamy w imbryku/sitku w zależności, w jaki sposób parzymy. Ja zazwyczaj parzę w docelowym dzbanku, zaś potem nalewam do filiżanek używając sitka.
- Gotujemy wodę, najlepiej, gdyby była filtrowana. Wodą o temperaturze ok. 90-95C zalewamy susz i przykrywamy wieczkiem dzbanek. Parzymy ok. 8 min. Bławatek zmieni kolor, zblednie na lekko różowy.
- Rozlewamy do ulubionych filiżanek.
- Smacznego!



Leave a Reply