inne14.07.20182770
“Lato herbatą pachnące” – herbata bławatkowo-różana
Smacznego
czytaj przepis

To moja druga herbaciana propozycja. Bławatek i róża. Kwiatowa, letnia herbata o delikatnym aromacie, dla miłośników mocniejszych naparów polecam dodanie małej ilości listków zielonej lub czarnej herbaty. 

Składniki (na dzbanek 0,75l)

2-3 łyżeczki suszonego kwiatu bławatka

1 płaska łyżka pokruszonej suszonej róży

1/2 łyżeczki zielonej herbaty (można użyć tez czarnej – świetnie będzie pasowała darjeeling)

Wykonanie

  1. Listki herbaciane i susz umieszczamy w imbryku/sitku w zależności, w jaki sposób parzymy. Ja zazwyczaj parzę w docelowym dzbanku, zaś potem nalewam do filiżanek używając sitka.
  2. Gotujemy wodę, najlepiej, gdyby była filtrowana. Wodą o temperaturze ok. 90-95C zalewamy susz i przykrywamy wieczkiem dzbanek. Parzymy ok. 8 min. Bławatek zmieni kolor, zblednie na lekko różowy.
  3. Rozlewamy do ulubionych filiżanek.
  4. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik banoffee i parę zdań wyciągniętych z mojej książki…
kulinarne podróże
Yerba mate, czyli o argentyńskiej herbacie
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.3
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.