Tak dziś gotujemy! Letnio i lekko! Zapraszam po zdrowy przepis na letnią sałatkę. Połączyłam w niej kaszę pęczak, gotowany bób, moje ulubione kurki oraz przyprawy. Tymianek, kolendra dodają aromatu, zaś kardamon dosypałam eksperymentalnie. I świetnie pasował!
A co potrzeba do przygotowania sałatki?
Składniki (na 2 osoby)
1 szklanka kaszy pęczak lub więcej – weź tyle, ile chcesz
2-3 łyżki czarnej lub zielonej soczewicy (opcjonalnie) – ja użyłam czarnej
duża garść bobu
6-7 kurek
spora szczypta tymianku
spora szczypta oregano
sól, pieprz
szczypta kolendry
szczypta kardamonu
kilka łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki
Wykonanie
1. Do rondelka o grubym dnie wsypujemy pęczak i soczewicę. Wlewamy ok. 250ml wody i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
2. W osobnym garnuszku gotujemy w lekko osolonej wodzie bób. Po ugotowaniu odcedzamy i przestudzamy.
3. Do gotującej się kaszy dodajemy tymianek, kolendrę, oregano, sól i pieprz do smaku, tak, jak lubimy. Na sam koniec dodajemy kardamon.
4. Oczyszczone kurki kroimy na kawałki i dorzucamy do gotującej się kaszy. Mieszamy całość delikatnie, gotujemy nie dłużej niż kwadrans.
5. Do gotowego dania dodajemy ugotowany bób pozbawiony łupinek. Sałatkę skrapiamy oliwą. Użyłam oliwy cytrynowej, więc bardzo przyjemnie wzmocniła smak całej sałatki.
6. Sałatkę posypujemy natką.
7. Cieszcie się smakiem!
Sałatkę można podać jako propozycję do obiadu mięsnego lub do letniej kolacji ze świeżym pieczywem.
Pyszna, zdrowa i pięknie podana 🙂
Bardzo apetyczna sałatka 🙂