na słodko26.08.201817010
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami
Smacznego
czytaj przepis

Wczoraj z rana zostałam obdarowana ogromnym koszem dojrzałych węgierek z domowego sadu. Postanowiłam wykorzystać je jak najsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam!

To kruche ciasto ze śliwkami zostało przygotowane z pomocą mojej 5-latki, która uwielbia przebywać ze mną w kuchni i chętnie wsypuje “cukr” oraz lepi z kruchego ciasta rureczki, które zdobią wierzch tego ciasta.

Ciekawą opcją jest dodanie do kruchego ciasta mąki tortowej orkiszowej. Był to mój mały eksperyment. Udany!

Składniki

ciasto

270 g mąki pszennej tortowej

50 g mąki tortowej orkiszowej (można użyć w całości zwykłej tortowej)

125 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

2 żółtka

2 łyżki gęstej śmietany 18%

nadzienie 

700g – 800g śliwek węgierek

garść płatków migdałowych

1 kopiata łyżka cukru kryształu

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieść na pulchne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt klejące i nie chciało łatwo odejść od palców, można dodać więcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30min.
  2. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek.
  3. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi i cukrem kryształem. Pozostałą częścią ciasta można dowolnie udekorować wierzch. 
  4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec na złoty kolor przez ok. 45-55min w opcji góra-dół.
  5. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
  6. Miłego śliwkowego!

 

Kruche ciasto ze śliwkami – klasyk wśród deserów późnego lata. Lubicie?

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.4
podróże
Paryskie wakacje
serniki na zimno
Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.