na słono06.09.201812531
Risotto z truflami
Smacznego
czytaj przepis

Lubicie risotto? Ja tak. Za jego kremową konsystencję, smak, który można mu nadać wedle uznania lub nastroju, za szybkość przygotowania i prostotę. Powstaje z kilku tak naprawdę prostych składników. Ważne, aby każdy z nich był świeży i dobrej jakości. Dzisiejsze danie to uczta smaków. Do swojego risotto dodałam grzyby, ale w niecodziennej wersji. To risotto z truflami. Oprócz moich ulubionych kurek króluje także czarna trufla, znana również jako trufla Périgord iTrufla czarnozarodnikowa. Jej smak jest określany jako ziemisty, czosnkowy, oliwny, a nawet jako czekoladowy, orzechowy. 
Wykorzystaną do dania truflę przywiozłam sobie z Hiszpanii i sporo czasu upłynęło, zanim zdecydowałam, do czego wykorzystam tego drogocennego grzybka. 

A jak przygotować takie risotto z truflami?

Składniki

150 g ryżu do risotto (arborio)

100 g śmietanki kremówki 30%

oliwa z oliwek

150 g świeżych kurek

tymianek suszony

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

3 czarne trufle z zalewą

tarty parmezan

Wykonanie

  1. Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam wodą i duszę pod przykryciem. Dodaję sól, pieprz, tymianek, gałkę muszkatołową. Cały czas uzupełniam wodę.
  2. Kurki oczyszczam, myję pod letnią wodą, osuszam.
  3. Trufle wyciągam z zalewy, którą wlewam do gotującego się ryżu. Delikatnie kroję je na plasterki.
  4. Na małej patelni podsmażam kurki na niewielkiej ilości oliwy. Na sam koniec dodaję trufle, które nie lubią długiej obróbki termicznej.
  5. Do ryżu dodaję śmietankę i tarty parmezan. Łączę z podsmażonymi kurkami. Kawałki trufli wykładam dopiero na sam wierzch podanego dania.
  6. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zapiekanki
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem
serniki na zimno
Sernik na zimno z truskawkami, mleczkiem kokosowym i białą czekoladą
na słono
Papardelle primavera
Komentarze

One response to “Risotto z truflami”

  1. Mniam, ale rarytasy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.