Lubicie risotto? Ja tak. Za jego kremową konsystencję, smak, który można mu nadać wedle uznania lub nastroju, za szybkość przygotowania i prostotę. Powstaje z kilku tak naprawdę prostych składników. Ważne, aby każdy z nich był świeży i dobrej jakości. Dzisiejsze danie to uczta smaków. Do swojego risotto dodałam grzyby, ale w niecodziennej wersji. To risotto z truflami. Oprócz moich ulubionych kurek króluje także czarna trufla, znana również jako trufla Périgord iTrufla czarnozarodnikowa. Jej smak jest określany jako ziemisty, czosnkowy, oliwny, a nawet jako czekoladowy, orzechowy.
Wykorzystaną do dania truflę przywiozłam sobie z Hiszpanii i sporo czasu upłynęło, zanim zdecydowałam, do czego wykorzystam tego drogocennego grzybka.
A jak przygotować takie risotto z truflami?
Składniki
150 g ryżu do risotto (arborio)
100 g śmietanki kremówki 30%
oliwa z oliwek
150 g świeżych kurek
tymianek suszony
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
3 czarne trufle z zalewą
tarty parmezan
Wykonanie
Mniam, ale rarytasy!