Witaj w moim Raju! Czy Ty też żałujesz, że kończy się lato? Żal Ci, że słoneczny, pełen ciepła czas już za nami? Jest jednak coś, co może poprawić nastrój. To ciasto na pocieszenie. Na koniec lata. Ma wszystko, co dobre, a połączenie czekoladowego brownie z delikatnym kremem to raj dla podniebienia. Tak naprawdę możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców. Krem z każdymi będzie smakował przepysznie! Spróbuj śmiało! Początek jesieni trzeba zacząć słodko.
A co trzeba przygotować do brownie?
Składniki
ciasto czekoladowe
100 g dobrej gorzkiej czekolady
3 jajka
60 g masła (może być także solone)
60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado)
krem
125 g serka mascarpone
3 łyżki śmietanki 36%
kilka kropel esencji waniliowej
kilka kropel soku z cytryny
2 płaskie łyżki cukru pudru
można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru
świeże owoce sezonowe
Wykonanie
- Do rondelka o grubym dnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, cukier oraz masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
- Gdy masa będzie chłodna, wbijamy po żółtku i za pomocą miotełki mieszamy do połączenia się składników.
- Białka (najlepiej schłodzone) ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę.
- Pianę łączymy z masą czekoladową za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Staramy się mieszać powoli i w jedną stronę.
- Formę do pieczenia (16lub 18cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę na brownie.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy przez ok. 35-45 min.
- Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
- Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Krem schładzamy w lodówce, powinien lekko stężeć.
- Masę wykładamy na brownie, dekorujemy gęsto ulubionymi owocami.
- Smacznego! Będzie pysznie!
Wierzch brownie można obsypać płatkami kokosa i udekorować listkami mięty.
Fajne ciacho – też lubię takie czekoladowo-owocowe połączenia 🙂
Polecam przepis 🙂
Pozdrawiam!