Rzadko, a w zasadzie bardzo rzadko pojawia się na naszym stole pieczony kurczak. Staramy się jeść mało mięsa, lecz jeżeli już je przygotowuję, dbam, aby było ze sprawdzonego, pewnego źródła. Dziś więc dzielę się przepisem na całego kurczaka pieczonego w ziołowej, aromatycznej marynacie z dodatkiem słodkich gruszek, fig i kwaskowatej żurawiny. Mięso upiekło się naprawdę pysznie i wyszło kruche, delikatne. To bardzo jesienne danie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami.
Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia.
A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną?
Składniki
1 kurczak (bez podrobów)
1-2 gruszki (twardsze)
1/2 szklanki żurawiny
2 figi
marynata
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki szałwii
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soli gruboziarnistej
Wykonanie
Kurczaka można podać z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą jaglaną.
Wygląda imponująco, chętnie się poczęstuję 🙂