na słodko01.12.20182520
Jaglanka jabłkowa z orzeszkami ziemnymi
Smacznego
czytaj przepis

Witajcie w grudniu – zapraszam na propozycję śniadaniową, a w roli głównej – jaglanka!

Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy. To zaproszenie do prostego śniadania, ale w nieco elegantszej oprawie. Jaglankę podałam w kielichu, a nie, jak zazwyczaj, w miseczce czy salaterce. Tak na przekór. Aby było inaczej. Spróbujcie jaglanki, a jeżeli nie przepadacie na kaszą jaglaną, przełamcie się i przygotujcie ją ze swoimi ulubionymi dodatkami, aby ją nieco “oswoić”. Kaszę można gotować na mleczku kokosowym, ale także na mleku migdałowym. To bardzo zdrowe, wartościowe śniadanie. Swoją propozycję udekorowałam orzeszkami ziemnymi i pokruszoną bezą. 

Wpis na jaglankę bierze udział w konkursie z Greenmorning.pl na stylizację kulinarną godną wnętrza Pałacu Kamieniec. Tego typu zadania traktuję wyzwaniowo, jednak do wygranej podchodzę z dystansem. Jeżeli uda mi się otrzymać wyróżnienie, będę niezwykle szczęśliwa, bo to radość! Ale, jeśli nie, cieszy mnie sam fakt wzięcia udziału i wykonanie zadania, jakie zakładał konkurs. Sprawdzam się wtedy sama przed sobą, czy jestem w stanie podołać temu, co należy wykonać.

Jabłkowa jaglanka

Składniki na 2 porcje

6 – 8 łyżek kaszy jaglanej

200 ml mleczka kokosowego

3 łyżeczki miodu

ziarenka z 1/3 laski wanilii

1/2 jabłka

garść orzeszków ziemnych

kilka małych bez do pokruszenia na wierzch

2 łyżeczki konfitury figowej

2 podłużne biszkopty

Kaszę płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą i kilkoma łyżeczkami mleka kokosowego, dodajemy ziarenka wanilii i gotujemy, uzupełniając wodę co jakiś czas. Po 10 minutach wlewamy resztę mleczka kokosowego, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłko. Gotujemy całość do miękkości. Na sam koniec, tuż przed podaniem jaglankę dosładzamy miodem. Podajemy w pucharkach, posypujemy orzeszkami ziemnymi i pokruszoną bezą.

Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem
na słodko
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie
zupy
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.