To już ostatni przepis świąteczny – strucla z orzechami i rumem. Jest przepyszna!
Kiedy dostałam w prezencie cały worek orzechów włoskich, zastanawiałam się, co z nimi zrobię. Chodziła za mną strucla drożdżowa pełna słodkiego nadzienia orzechowego. Postanowiłam, że upiekę ją na nadchodzące Boże Narodzenie.
W czasie pieczenia w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu…
Puszysta, wilgotna strucla za sprawą nadzienia, aromatyczna dzięki wielu dodatkom do wypieków.
Spróbujcie upiec taką struclę, a przekonacie się, że na jednej sztuce się nie skończy! Moja propozycja jest także idealna nie tylko na bożonarodzeniowy stół, ale na każdy zimowy weekend.
Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia!
Strucla z orzechami i rumem
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
12 g suchych drożdży
4 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki mleka
90 g masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
1 jajko roztrzepane
nadzienie
4 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
Wykonanie:
Ciasto: w wysokim naczyniu mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier,
sól, mleko i resztę składników. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. W
razie gdyby było rzadkie, podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie: orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami i ubitym na sztywno białkiem.
Strucla: ciasto podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3. Obydwa kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty. Na obu rozsmarować nadzienie, zwinąć obie części strucli od
dłuższego boku. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Tuż przed zapleceniem strucli grubszy rulon strucli naciąć wzdłuż, ale nie docinać do samego końca. Mając trzy “ruloniki” strucli, należy zaplatać je jak warkocz. Odstawić na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Struclę posmarować roztrzepanym białkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190C przez około 1h.
Smacznego!
Leave a Reply