Tym ciastem chciałam zatrzymać uciekające powoli słoneczne lato. Intensywna barwa jajek sprawiła, że kolor ciasta był niesamowity! Ciasto ma charakter babki lub keksa. Robi się je bardzo szybko. Za sprawą sporej ilości otartej skórki cytrynowej pachnie świeżo, a smakuje mocno cytusowo. Jeżeli nie przepadcie za takimi smakami, to zawsze można zmniejszyć ilość skórki i soku cytrynowego na rzecz np. esencji waniliowej.
Czego potrzebujesz do upieczenia ciasta?
sok i skórka otarta z 2 cytryn (można zmniejszyć ilość, jeżeli nie przepadasz za mocno cytrynowymi smakami)
1 szklanka + 1 łyżka cukru pudru
250 g jogurtu naturalnego (rzadszego)
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Całe jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier i miksuj. Następnie dodaj skórkę otartą z cytryn i sok z nich. Teraz czas na produkty “suche”. Do masy jajecznej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, następnie dodaj olej i jogurt. Zmiksuj szybko, ale tylko do połączenia się składników. Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45-50 min.
Smacznego!
Leave a Reply