na słodko28.09.201914400
Maślana tarta kajmakowa z figami, orzechami i białą czekoladą
Smacznego
czytaj przepis

Dziś słodko – maślana tarta kajmakowa z białą czekoladą, orzechami i figami. Na sam koniec oprószyłam całe ciasto ziarenkami suszonej lawendy. Wyszło czarownie! Prosto, naturalnie, smacznie, a przede wszystkim domowo! Zebrała ochy i achy jędzących, więc mogę ją polecić z czystym sumieniem i od razu rozwiewam wszelkie wątpliwości, jeżeli sam tytuł wydaje się Wam przesłodzony i kaloryczny. Tę tartę należy upiec choć raz, aby podniebieniem zasmakować raju! Pieczcie!

Składniki

ciasto

160 g  mąki pszennej tortowej

125-135 g zimnego masła

1 cukier waniliowy

1 łyżka drobnego cukru do wypieków

masa kajmakowo-serowa

250g twarogu (użyłam z Piątnicy)

200g masy krówkowej

1 łyżka śmietanki 36%

kilka orzechów włoskich

kilka kostek białej czekolady

suszona lawenda (opcjonalnie)

1 figa

Wykonanie

Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia.

Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy dokładnie. Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, posiekaną białą czekoladą oraz plastrami świeżej figi.

Raj dla podniebienia!

Jesienność w parku

Złotej i ciepłej jesieni Wam życzę!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
sałatki
Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą
na słodko
Crumble z rabarbarem
na słono
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.