zapiekanki02.11.201911353
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem
Smacznego
czytaj przepis

Jesienią niezwykle cenię sobie zapiekanki lub jednogarnkowe dania. Zawsze w tym czasie przyrządzam coś w stylu curry, chili con carne czy właśnie wymyślam jakiś rodzaj zapiekanki. Ten prezentowany Wam dziś przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie spodziewałam się, że połączenie tych jakże prostych smaków sprawi, że z piekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa!

A co jest potrzebne do zapiekanki?

dla 4 -5 osób

Składniki

1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie

200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie

100 g boczku pokrojonego w plasterki

100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo

50 g sera żółtego 

niewielka ilość tartego parmezanu

sos beszamelowy

80 g masła / 2 łyżki mąki pszennej / spora szczypta gałki muszkatołowej / 1 szklanka mleka

sos śmietankowo – jajeczny

2 jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano

Wykonanie

Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry. 

Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera. Na serze układamy boczek. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu i boczku. Warstwę wierzchnią wykańczamy porwanymi plastrami sera żółtego.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podprażamy, zalewamy mlekiem i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos powinien mieć plynną konsystencję. W przypadku, gdy sos  zgęstnieje, dodaj więcej mleka. Na sam koniec wsyp startą gałkę muszkatołową. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki, powinien spłynąć do dolnych składników.

Przygotowujemy sos jajeczny. Jajka rozbełtaj w garnuszku, dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Możesz dodać też swoich ulubionych ziół. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki.

Na sam koniec zapiekankę można posypać tartym parmezanem.

Zamknij garnek i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 220C. Piecz zapiekankę przez 30 min. Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu. 

Zaproś bliskich do stołu i częstuj!

Ostatnie ciepłe dni października pozwoliły nam na pewnie ostatni posiłek na świeżym powietrzu. Niedzielny obiad zjedliśmy więc w Chez Nicolas przy ul. Lwowskiej w Krakowie. Specjalnie dla nas właściciel wystawił stolik na zewnątrz i zaproponował tzw. menu w ciemno. To była prawdziwa kulinarna niespodzianka. W trakcie menu degustacyjnego mieliśmy okazję spróbować pięciu dań, które okazały się wariacją tak wielu wspaniale połączonych smaków, że moje podniebienie wprost oszalało! 

Poniżej zdjęcie deseru – kremu angielskiego z pieprzem seczuańskim, limonką i świeżym grejpfrutem. Mistrzostwo!

Nasza dziewczynka – fanka pasty z sosem pomidorowym dostała taką jego prześlicznie skomponowaną wersję.

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki na zimno
Sernik tiramisu bez pieczenia
na słodko
Rozwiązanie konkursu sernikowego
na słodko
Pyszne śniadanie, czyli pełnoziarnista kanapka z ricottą, konfiturą i awokado
Komentarze

3 responses to “Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem”

  1. Anna says:

    Obłędnie wygląda ta zapiekanka chyba mam już pomysł na obiad.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Cieszę się! Dziękuję 🙂

  2. eee says:

    Niech przypadkiem ktoś nie pomyśli, że to danie jest daniem jednogarnkowym. Jest prze-mega-dużo-garnkowym 😎 Oby wyszło smaczne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.