Nie ma sernika idealnego. Ale jest sernik doskonały. W smaku przede wszystkim. To, czy pęknie w czasie pieczenia, czy nam opadnie, nie ma żadnego znaczenia w efekcie końcowym. Liczy się tylko smak!
To sernik z wanilią, solą, gęstym jogurtem i serkiem mascarpone. Im bardziej prostsze składniki, tym lepszy.
Co jest potrzebne?
MASA SEROWA
700 g dobrego półtłustego twarogu
100 g serka Philadelphia
250 g serka mascarpone
4 – 5 sporych łyżek gęstego jogurtu greckiego
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
6 jajek
2 łyżeczki soku z pomarańczową
1 szklanka i 2 łyżki pudru
spora szczypta soli
SPÓD
150 g ciemnych herbatników
3 łyżki stopionego masła
Wykonanie
Herbatniki blendujemy na drobny piasek. Masło stapiamy i łączymy ze zmielonymi ciasteczkami. Wylepiamy dno tortownicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Zmielony dwukrotnie twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy mascarpone i serek Philadelphia oraz cukier. Miksujemy, dodając do masy po jajku. Następnie dodajemy jogurt, otartą skórkę cytryny, sok, sok z pomarańczy oraz ziarenka z laski wanilii, sól. Masę przekładamy na schłodzony spód z herbatników.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C w opcji grzania góra-dół. Pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy przez 1h (10min opcjonalnie dłużej).
Jeżeli wierzch mocno się rumieni, sernik delikatnie przykrywamy folią aluminiową – nie owijamy!
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie.
Rozkoszowania się smakiem Wam życzę!
I jeszcze coś dla oka…
Ulica Grodzka. Rok 2020
Krakowski Kazimierz, ulica Józefa
Moja ulubiona restauracja przy Błoniach. Błonia Bistro.
Leave a Reply