na słono29.07.201227314
Tarta z kurkami, boczkiem i salami
Smacznego
czytaj przepis
Rozkręcam się z tartami!
Tym razem wersja na słono. Naprawdę godna polecenia! 
Jak tylko zobaczyłam przepis i zdjęcie na blogu Łakomym okiem, od razu wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis, bo tarta ze zdjęcia po prostu przemawiała do mnie ;)))
Robiłam ją już 2 razy, gdyż smakuje rewelacyjnie! Przygotowywałam ją, poruszając się w mojej kuchni tanecznym krokiem w rytm piosenki Mercury’ego, która od razu przypadła mi do gustu. Drugą wersję tarty zapiekłam z pomidorkami na wierzchu. Też świetna opcja!
Tarta jest łatwa, szybka i pyszna!
A na Oli blog już patrzę „łakomym okiem” 😉

 

 

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (na jedna tartę zużyłam pół opakowania)
  • 200g świeżych kurek
  • 100g boczku
  • 50g salami
  • 20g bekonu
  • 2 jajka
  • pół kubka śmietanki kremówki
  • tarty parmezan (ilość wedle uznania)
  • świeży tymianek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

Ciastem francuskim wylepiam posmarowaną masłem i podsypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwam gęsto widelcem i podpiekam w 180C ok.10min.

Oczyszczone kurki podsmażam na oliwie, dodaję boczek, salami i bekon pokrojone w paski.
Jajka mieszam ze śmietanką, dodaję gałkę, świeży tymianek i tarty parmezan.

Na podpieczone ciasto wykładam kurki z wędliną. Następnie całość zalewam masą jajeczną i jeszcze na sam wierzch daję gałązki tymianku. Zapiekam ok.30min w 180C.

Pycha!

A tu coś dla ucha… Moje ucho już zna to na pamięć…;)

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 2 – mus z mango, banana i brzoskwini
serniki pieczone
Sernik cytryna z pomarańczą i kokosem
serniki pieczone
Sernik dyniowo-imbirowy
Komentarze

14 odpowiedzi na “Tarta z kurkami, boczkiem i salami”

  1. Magda pisze:

    boczku akurat nie lubie, ale cala reszta pyszna! szczegolnie te kurki! 🙂

  2. nikol pisze:

    Och ile ja bym dała za trochę kurek… Tarta musi być pyszna!

  3. Dusia pisze:

    o mamo niebo w gębie

  4. Ola pisze:

    dziękuję za wyróżnienie tego przepisu:) następna będzie z Twoimi modyfikacjami:)

    życie & podróże
    gotowanie

  5. Beatrice pisze:

    Pięknie wygląda! i z kurkami! ja przymierzam sie też do takiej tarty, tylko że z salami 🙂 zapraszam do udziału w akcji na Durszlaku poświęconej kurkom 🙂

  6. Tomek gotuje pisze:

    Musze przyznać, że do mnie też ta tarta przemawia, mówi zjedz mnie, zjedz mnie 😉

  7. Ola pisze:

    kurki – aromat, boczek – słonawy smak, salami – wyrazistość
    trzy razy TAK TAK TAK!

  8. dorota20w pisze:

    wspaniała tarta

  9. Keep up the excellent piece of work, I read few articles on this website and I conceive that your weblog is very interesting and holds bands of great information.

  10. Well I really enjoyed reading it. This tip provided by you is very useful for good planning.

  11. Utterly written topic material , Seriously enjoyed searching by .

  12. Pippa Peters pisze:

    You made some decent points there. I did a search on the topic and found most individuals will consent with your site.

  13. Blake Ogden pisze:

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.