na słodko22.04.201472616
Keks
Smacznego
czytaj przepis

Sobota. Krakowski Kazimierz. Sprzedającym tu bukiety kwiatów oprzeć się nie mogę! Naręcza tulipanów, goździków, pastelowych goździczków, wiązanki róż, wdzięcznych stokrotek czy cudownych astromerii sprawiają, że dostaję tutaj pomieszania zmysłów! Czuję, że trzeba się ewakuować albo do domu wrócę jak florystka;) A tuż obok targ staroci. Kolejna pokusa i zagrożenie dla portfela. A niech mnie! Ja nie mogę bywać w takich miejscach!
Wybieram bukiet “komunistycznych” goździków, jak mówi sprzedawca, w niespotykanym kolorze limonki, a na targu “krakowskim targiem” nabywam haftowany bieżnik na stół.
A na deser robię keks.

Składniki:
250g margaryny mlecznej
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki rumu
100g rodzynek
100g suszonych moreli
100g żurawiny
100g orzechów włoskich
skórka i sok z 1 cytryny
Wykonanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Bakalie pokroić na drobniejsze kawałki, namoczyć w rumie (oprócz orzechów) . Margarynę zmiksować na puch, dodawać po jajku, następnie cukier, proszek i mąkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Orzechy posiekać, bakalie odsączyć z rumu, obtoczyć w mące, następnie dodać razem z orzechami do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1h do “suchego patyczka” w 170-180C.
/przepis ze strony Wielkie Żarcie użytkownika  kucbog/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Ciasto marchewkowe z pomarańczowym serkiem
serniki pieczone
Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy
na słodko
Babeczki maślano-biszkoptowe z truskawkami
Komentarze

16 responses to “Keks”

  1. W kuchni Uli says:

    wygląda pysznie, tak domowo mmm pycha!

  2. Monika says:

    Piękny keks na bogato:)

  3. Ivka says:

    Pyszny i domowy, czyli najlepszy 🙂

  4. Keks zawsze mi smakował ze względu na zawarte w nim bakalie. A taki domowy jest najlepszy. Twój wygląda bardzo apetycznie 🙂

  5. Olka says:

    Kwiaty i…. starocia to i moja słabość, więc jest nas już dwie….:))
    Ciasto obłędne…. uwielbiam wszelkie keksy a szczególnie takie, gdzie jest dużo bakalii… :))

  6. Amber says:

    Reniu,
    kto by oparł sie kwiatom…
    O każdej porze roku je kupuję.
    A Twój keks doskonały!

  7. Marcela says:

    mmmniam! kocham keksy…

  8. Kasia says:

    Jaki śliczny i taki puchaty 🙂

  9. Martha says:

    Wygląda pysznie! *.*
    Świetne ciasto!

  10. Aska gotuje says:

    Po swietach mialam nic juz nie piec:)pyszne ciacho! Pozdrawiam

  11. Irene North says:

    This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

  12. Lily Piper says:

    Thank you, I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

  13. Excellent site you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of community where I can get feedback from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

  14. Thank you, I have recently been searching for information approximately this topic for ages and yours is the best I have discovered so far. However, what in regards to the bottom line? Are you sure concerning the supply?

  15. Donna Lyman says:

    Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Thanks

  16. Charles Ball says:

    I merely desire to tell you that I am certain new to blogging and certainly cherished your webpage. Quite possibly I am likely to bookmark your site post . You undoubtedly have fabulous article content. Acknowledge it for giving out with us your blog post.

Leave a Reply to Lily Piper Cancel reply

Your email address will not be published.