na słono06.08.201447514
Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem
Smacznego
czytaj przepis

To taki prosty obiad, który powstał na szybko. W czasie spaceru zastanawialiśmy się, co dziś będziemy jedli. Może to, a może tamto? Krótka wizyta w sklepie i rzut okiem na kurki w słomianym koszyczku zaowocowały natychmiastowym pomysłem na szybki, smaczny obiad. I jest, proszę!

Składniki:
400g makaronu
200g kurek
1 cebula
2 łyżki masła
1/3 szklanki białego wina
1 żółtko
1 łyżka śmietany + 1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz kolorowy
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Na patelni zeszklić na maśle cebulę, po chwili dodać oczyszczone kawałki grzybów. Smażyć. Dodać wino i odparować. W kubeczku wymieszać żółtko, śmietanę, jogurt, starty ser oraz sól i pieprz. Makaron połączyć na patelni z kurkami, podsmażyć, zdjąć z ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Rozgrzewająca herbata z pomarańczą i miodem
serniki pieczone
Wytrawny sernik z kozim serem, czarną soczewicą i konfiturą z żurawiny
serniki pieczone
Sernik „śliwka w czekoladzie”
Komentarze

14 odpowiedzi na “Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem”

  1. Ivka pisze:

    Spontaniczny pomysł na pyszny obiad!

  2. Kasia pisze:

    Smakowicie i elegancko 🙂

  3. Ola pisze:

    fajny pomysł na dodanie żółtka do sosu!

  4. Agata Koton pisze:

    Oj Ty moja rajska dziewczyno, ja bym u Ciebie brzuszka nabrała. Biorę te kluchy i fioletowy torcik z poprzedniego posta… jem je bez opamiętania :)))

  5. Kurki? Oj, bardzo je lubię. Wychodzą z nimi pyszne sosy. Ummm 🙂

  6. Marcela pisze:

    mniam! właśnie taki lubię…. kurkowy! pycha!

  7. Amber pisze:

    To pyszne danie Reniu!
    Narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty…

  8. Olka pisze:

    Kurka wodna 😉 ale pyszne kurki:))

  9. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

  10. Ale mi narobiłaś apetytu tym daniem…:-)

  11. I all the time ekailed this wedblog post page to aall myy associates, since if like to read it aafter that my links will too.

  12. Irene Skinner pisze:

    well! More exciting content and fantastic

  13. Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back from now on. I want to encourage that you continue your great job, have a nice weekend!

  14. always a large fan of linking to bloggers that I adore but do not get a whole lot of link like from

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.