zupy16.02.2015119133
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z mleczkiem kokosowym i łososiowymi pulpetami
Smacznego
czytaj przepis

To danie to mieszanina smaków. Ale jaka!
W zasadzie wystarcza za cały obiad. Niezwykle sycąca zupa krem, o ciekawym warzywnym smaku.
Niby niepozornej wielkości miseczka, ale pełna zupy, w pełni nakarmi godnego.
Jest tu kalafior, ziemniaki, esencjonalny bulion, szczypta egzotyki w postaci mleczka kokosowego, które niebywale podnosi walory tej potrawy. Jako że zupa była moim kulinarnym eksperymentem, każdą przyprawę dodawałam ostrożnie, smakując i oceniając smak. Wyszła naprawdę zaskakująca!
Chcąc ją wzbogacić o jakąś treściwą “wkładkę”, tym razem wpadłam na pomysł dodania pulpetów, ale nie mięsnych, a rybnych. Kupiłam ładny kawałek łososia i proszę!
Proste składniki połączone razem sprawiły, że obiad był niezwykły!

Składniki:
 
zupa (na duży garnek)
2 litry bulionu mięsno-warzywnego
1 kalafior
4 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
1 puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie)
sos sojowy (opcjonalnie)
świeży koperek
pulpety łososiowe
300g świeżego łososia
1/2 czerstwej bułki (wcześniej namoczonej w wodzie)
1 jajko
łyżeczka koperku
sól, pieprz
Wykonanie:
zupa: do dużego garnka wlać bulion, zagotować, włożyć podzielony na różyczki kalafior i marchewkę, po kwadransie dodać obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Całość gotować do miękkości i zmiksować. Wlać mleczko kokosowe, dodać sól, pieprz, gałkę, kolendrę. Gotować jeszcze kilka minut.
pulpety: w blenderze umieścić umytego i pokrojonego na kawałki łososia, odciśniętą z wody bułkę, jajko oraz sól i pieprz. Całość rozdrobnić i zblendować na gładką masę.
W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Formować pulpety wielkości orzechów włoskich. Delikatnie umieścić w gotującej się wodzie, gotować kilka minut, odcedzić.
Zupę przelać do miseczki, włożyć pulpety, posypać świeżym koperkiem. Zajadać!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Babeczki maślane z truskawkami
zapiekanki
Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami
restauracje
Stek francuski w Steak House MAJERO
Komentarze

33 responses to “Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z mleczkiem kokosowym i łososiowymi pulpetami”

  1. Użyłaś wszystkiego co dobra zupa mieć powinna. Uwielbiam takie 🙂

  2. Kasia says:

    Zaszalałaś, zupka jak marzenie :))

  3. Ola says:

    Renula, zupka bardzo w moim stylu, same smaki, które uwielbiam!

  4. Monika says:

    Muszę koniecznie ją zrobić:)

  5. To jest super połączenie! Raczej nie robimy zup z przepisów bo mamy swoje ulubione, ale ta wygląda obłędnie i zawiera wszystko to co lubimy 😀
    Szczególnie te pulpety…. Przepis zapisujemy! 🙂

  6. Amber says:

    Cudna zupa!
    Mam na nią wielką ochotę…

  7. Marzena says:

    Bardzo mile mnie nią zaskoczyłaś:-) Wyporóbuję:-)

  8. Natalia K says:

    Kochana, uwielbiam do ciebie zaglądać… jest zawsze przepysznie, pięknie i miło… jak w raju:)
    ściskam

  9. gin says:

    Mmm, to ja poproszę taką miseczkę, bo wygląda obłędnie! 🙂

  10. Cudowna zupka, świetny pomysł na pulpeciki z łososia 🙂

  11. Bardzo apetyczna ta zupa;)

  12. Ola says:

    te pulpety są super ;D

  13. Anika says:

    Wow. Smakowita zupka! 🙂

  14. Zupka palce lizać, piękny kolor i na pewno pyszna.

  15. Joan Davies says:

    Fabulous, what a weblog it is! This blog provides valuable information to us, keep it up.

  16. Bleaching is least effective if your teeth have white spots, decay or infected gums. Our lifestyle, like habit of smoking and drinking beverages as well as age put yellow layers on our teeth. Teeth whitening methods basically reverse the discoloration process.Here is my blog K-Zone.Tk

  17. Boris Allan says:

    Thank you, I’ve just been searching for info about this topic for ages and yours is the best I’ve discovered so far. However, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the source?

  18. Ryan Ross says:

    Hi there, I found your website by way of Google even as looking for a comparable subject, your site came up, it appears to be like great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  19. Were providing free samples of world-class candy. To become qualified to receive, quite simply reply to our comment with your address and we will send it out over the following working day.

  20. Purely, exceptional what you did right here. It truly is satisfying to seem anyone show through the cardiovascular as well as your clarity for this major articles could be easily seemed. Remarkable article and definately will anticipate ones foreseeable future update.

Leave a Reply

Your email address will not be published.