na słono20.04.201575333
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą
Smacznego
czytaj przepis

Dziś coś niezwykle aromatycznego i ciekawego w smaku.
Połączenie kaszy jaglanej, szpinaku, czosnku i soczewicy pod pierzynką z mozzarelli dało pyszny efekt.
Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne.
Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs.
Zachęcam do wypróbowania!

 

 

 

 Składniki na 2 porcje:
2 kolorowe papryki
1 szklanka kaszy jaglanej
200g świeżego szpinaku
3 łyżki zielonej soczewicy
1 kulka mozzarelli
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
suszona bazylia
1/3 łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 ulubionej przyprawy
100g boczku
3-4 łyżki oleju
Wykonanie: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić umyte liście szpinaku, podsmażyć, dodać kaszę jaglaną oraz soczewicę i ząbki czosnku. Całość podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
Farszem z kaszy napełnić połówki papryk. Ułożyć na wierzchu podsmażony boczek, przykryc plastrem mozzarelli. Zapiekać w naczyniu ok.30 minut.
Smacznego!
.

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Koktajl z dyni, jabłek i mango
sałatki
Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą
inne
O Babci i Dziadku, czyli o ważnych bliskich, którzy nie są już blisko mnie…
Komentarze

33 responses to “Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą”

  1. Super danie. Bardzo lubię nadziewane warzywka 🙂

  2. Ola says:

    apetyczne i aromatyczne!

  3. Marta says:

    bardzo fajny pomysł, a główkowałam ostatnio co zrobić z soczewicą, która mi zalega … wygląda pysznie!
    dostałam książkę dzięki !
    ps. i jakie fajne przepisy na drinki 🙂

  4. Kasia says:

    Bardzo lubię nadziewane warzywa, a ta roztopiona mozzarella wygląda bajecznie 🙂

  5. Asia W says:

    bardzo lubię nadziewane warzywa a paprykę w szczególności 🙂 Fajny pomył na nadzienie

  6. Karmel says:

    wygląda kolorowo i pysznie:) wpraszam się:))

  7. Natalia K says:

    Uwielbiam takie dania:) Twoja papryka wspaniale wygląda Renatko:)
    ściskam cie serdecznie i dziękuję za książkę:) pozdrawiam

  8. Pięnie wygląda! Bardzo apetyczne danie!

  9. Smacznie wyglądają te Twoje papryki:) Aż zgłodniałam.

  10. Marzena says:

    Całkiem niedawno zapiekałam podobne składniki:-) Czyli mamy te same smaki:-) Cudna ta papryka, bardzo mi pasuje:-)

  11. Monika says:

    Z kaszą jaglaną jakoś mi nie po drodze, a widzę, że to poważny błąd.

    • Mnie też nie było po drodze, ale postanowiłam, że wypróbuję i teraz żałuję, że tak późno!

  12. Nadziewane warzywa zawsze kojarzą mi się ze słonecznym latem. Pycha!:)

  13. AZgotuj! says:

    Genialne! Robię jutro!:)

  14. Magda C. says:

    Mmm smakowicie wygląda 🙂

  15. Emma Lee says:

    Thank you, I have recently been searching for information approximately this topic for ages and yours is the best I have discovered so far. However, what in regards to the bottom line? Are you sure concerning the supply?

  16. Connor Ogden says:

    I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  17. I am no longer sure where you are getting your information, however great topic. I must spend a while learning much more or figuring out more. Thanks for fantastic information I used to be in search of this info for my mission.

  18. If I tell you that it is possible to cure your acne in just two months, without spending any money on medical treatment and products, would you believe me. Every week I have to replace my supply of it in my complimentary tea bar. s also said that drinking green tea can be effective in preventing acne, although in some people the presence of caffeine may be a trigger inducing breakouts.

  19. Amelia Hart says:

    I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site

  20. Jan Dowd says:

    Black Berry application development is not an easy task. Given the price difference between the D90, we feel Nikon could given a better grip. To be honest, those are really the main differences between the two cameras when you take away the top LCD and the more robust body of the 60D.

Leave a Reply

Your email address will not be published.