zupy18.07.201593613
Zupa curry z kurczakiem, cukinią i pomidorami
Smacznego
czytaj przepis

Chodź…
Usiądź…
Poczęstuję Cię czymś dobrym…

 

 

 

Składniki: (na 4 porcje)
bulion
2 kurze skrzydełka
1 marchewka
1/3 selera
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
kawałek pora
marynata do kurczaka
1 duża pierś kurczaka pojedyncza
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka curry
sok z 1 limonki
1/2 łyżeczki sypkiej kolendry
1/2 łyżeczki bazylii
sól i pieprz
dodatkowo
1 cebula
1 cukinia
2 duże pomidory
2 liście kaffiru (opcjonalnie)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
1 serek topiony (użyłam ementalera Hochland)
1 łyżka śmietanki 30%
2 płaskie łyżki mąki
Wykonanie:
bulion: umyte jarzyny i skrzydełka umieścić w garnku, zlać litrem wody, ugotować bulion.
marynata: umyte i osuszone mięso pokroić na małe kawałki, przełożyć do naczynia, dodać oliwę, przyprawy, sok z limonki, sól, pieprz oraz 1 pomidora pokrojonego w kosteczkę, całość dokładnie wymieszać, naczynie szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 3-4h
zupa: do garnka wlać ok. 300-400ml bulionu (resztę bulionu można wykorzystać do innej zupy), dodać mleczko kokosowe, liście kaffiru i serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem się roztopi.
Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dodać pomidora oraz pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć ok.6-8minut. Następnie całość przełożyć do bulionu z mleczkiem kokosowym. Gotować chwilę. Śmietankę rozrobić z mąką, podlać bulionem i dokładnie wymieszać. Połączyć z zupą. Gotować jeszcze chwilę. Podawać ze świeżym pieczywem.
Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułSorbet z mango i kiwi
serniki pieczone
następny artykułSernik waniliowy z jagodami i mascarpone
Komentarze

13 odpowiedzi na “Zupa curry z kurczakiem, cukinią i pomidorami”

  1. Magda C. napisał(a):

    Bardzo ciekawa zupka 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂

  2. Natalia K napisał(a):

    Dziękuję Ci kochana za ten przepis:) Skorzystam z niego, bo marzy mi się taka właśnie zupka:)
    ściskam cię kochana

  3. Marzena Szkodzińska napisał(a):

    Bardzo lubię różne zupki, fajna propozycja 🙂

  4. gin napisał(a):

    Usiądę z przyjemnością 🙂

  5. Ola napisał(a):

    ja tam zawsze z chęcią na takie propozycje się piszę:)

  6. Marzena napisał(a):

    Renatko pyszna zupka. Pewnie ja w najbliższym czasie zrobię:-)

  7. DżemDżus napisał(a):

    Już biegnę, by usiąść i poczęstować się taką pyszną zupą. Czekaj wyruszam już z domu 😉

  8. AZgotuj! napisał(a):

    Dawno nie jadłam azjatyckich dań. Czas to zmienic:)

  9. Asia W napisał(a):

    porywam miseczkę …przepis pyszny 🙂

  10. Connor Peake napisał(a):

    Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to „return the favor”.I’m trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  11. Jan Hunter napisał(a):

    Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

  12. Diane Stewart napisał(a):

    When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Cheers!

  13. Ryan Pullman napisał(a):

    What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & aid different users like its helped me. Great job.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.