zapiekanki07.08.201586713
Zapiekanka makaronowa z cukinią, bakłażanem i czerwonym pesto w beszamelu i mozzarelli
Smacznego
czytaj przepis

Czasem długo myślę, co “dziś na obiad”…
A czasem powstaje on w jednej chwili…
Tak jak ten…
Makaronowe muszle nadziane warzywnym farszem, zapieczone z sosem beszamelowym i mozzarellą.
Dlaczego nie?

 

 

 

 Składniki (na 5-6 porcji)
opakowanie makaronowych muszli
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
1 papryka (użyłam żółtej)
1 słoiczek czerwonego pesto
1 serek topiony (użyłam goudy Hochland)
1 duży pomidor
oregano
czosnek (3 ząbki)
papryka słodka i ostra
pieprz, sól
100g sera mozzarella
100g śmietanki kremówki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
beszamel
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie: muszle lekko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz do ostygnięcia. Cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana umieścić w blenderze i rozdrobnić. Warzywną pulpę podsmażyć na patelni na oliwie, doprawić ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać serek topiony, a na sam koniec czerwone pesto.
beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie. Dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Jeśli sos będzie wychodził gęsty, cienkim strumyczkiem dolewamy więcej mleka.
Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy masłem. Muszle napełniamy farszem warzywnym i układamy ściśle przy sobie. Polewamy obficie sosem beszamelowym oraz śmietanką kremówką. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, pomidora i posypujemy oregano, papryka słodką oraz pieprzem.
Pieczemy ok. 20-25min w 180-190C.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Cukiniowe kąski z pesto z kurek i serem pleśniowym
na słodko
Owsianka kokosowo – śliwkowa
serniki na zimno
Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko
Komentarze

13 responses to “Zapiekanka makaronowa z cukinią, bakłażanem i czerwonym pesto w beszamelu i mozzarelli”

  1. Ola says:

    No i jest pysznie i jeszcze sezonowo!

  2. Smaczna propozycja na obiad. U mnie zniknęłaby szybko 🙂

  3. Madlene P says:

    No właśnie, dlaczego nie? 🙂 Najlepszy pomysły na obiad rodzą się zawsze niespodziewanie i spontanicznie 🙂

  4. Natalia K says:

    Cudowna zapiekanka!!! Wygląda rewelacyjnie!!! I bardzo pysznie:)
    kochana pięknego weekendu i moc uścisków:)

  5. coś mi się zdaje że to musi być pyszne 🙂

  6. Magda C. says:

    Boska zapiekanka, dawno takiej nie jadłam 🙂

  7. Coś niezwykle apetycznego! zapiekanka prezentuje się znakomicie;)

  8. Ale wspaniała zapiekanka 🙂

  9. Anika says:

    Zapiekanka wygląda idealnie 🙂

  10. We have been passing out free product samples of top quality Belgium chocolates. To be eligible, quickly answer our comment along with your address and we will mail it out within the next working day.

  11. Amy Dyer says:

    wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What may you recommend in regards to your submit that you simply made a few days ago? Any positive?

  12. Chloe Blake says:

    With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

  13. Trevor Young says:

    Valuable info. Fortunate me I found your website unintentionally, and I am stunned why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

Leave a Reply

Your email address will not be published.