zapiekanki07.08.201520613
Zapiekanka makaronowa z cukinią, bakłażanem i czerwonym pesto w beszamelu i mozzarelli
Smacznego
czytaj przepis

Czasem długo myślę, co „dziś na obiad”…
A czasem powstaje on w jednej chwili…
Tak jak ten…
Makaronowe muszle nadziane warzywnym farszem, zapieczone z sosem beszamelowym i mozzarellą.
Dlaczego nie?

 

 

 

 Składniki (na 5-6 porcji)
opakowanie makaronowych muszli
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
1 papryka (użyłam żółtej)
1 słoiczek czerwonego pesto
1 serek topiony (użyłam goudy Hochland)
1 duży pomidor
oregano
czosnek (3 ząbki)
papryka słodka i ostra
pieprz, sól
100g sera mozzarella
100g śmietanki kremówki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
beszamel
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie: muszle lekko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz do ostygnięcia. Cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana umieścić w blenderze i rozdrobnić. Warzywną pulpę podsmażyć na patelni na oliwie, doprawić ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać serek topiony, a na sam koniec czerwone pesto.
beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie. Dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Jeśli sos będzie wychodził gęsty, cienkim strumyczkiem dolewamy więcej mleka.
Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy masłem. Muszle napełniamy farszem warzywnym i układamy ściśle przy sobie. Polewamy obficie sosem beszamelowym oraz śmietanką kremówką. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, pomidora i posypujemy oregano, papryka słodką oraz pieprzem.
Pieczemy ok. 20-25min w 180-190C.

Udostępnij artykuł
serniki pieczone
poprzedni artykułSernik waniliowy z jagodami i mascarpone
na słodko
następny artykułCiasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną
Komentarze

13 odpowiedzi na “Zapiekanka makaronowa z cukinią, bakłażanem i czerwonym pesto w beszamelu i mozzarelli”

  1. Ola napisał(a):

    No i jest pysznie i jeszcze sezonowo!

  2. Krystyna Boner napisał(a):

    Smaczna propozycja na obiad. U mnie zniknęłaby szybko 🙂

  3. Madlene P napisał(a):

    No właśnie, dlaczego nie? 🙂 Najlepszy pomysły na obiad rodzą się zawsze niespodziewanie i spontanicznie 🙂

  4. Natalia K napisał(a):

    Cudowna zapiekanka!!! Wygląda rewelacyjnie!!! I bardzo pysznie:)
    kochana pięknego weekendu i moc uścisków:)

  5. Małgorzata Kijowska napisał(a):

    coś mi się zdaje że to musi być pyszne 🙂

  6. Magda C. napisał(a):

    Boska zapiekanka, dawno takiej nie jadłam 🙂

  7. Naturalne metody napisał(a):

    Coś niezwykle apetycznego! zapiekanka prezentuje się znakomicie;)

  8. Marzena Szkodzińska napisał(a):

    Ale wspaniała zapiekanka 🙂

  9. Anika napisał(a):

    Zapiekanka wygląda idealnie 🙂

  10. Kimberly Sharp napisał(a):

    We have been passing out free product samples of top quality Belgium chocolates. To be eligible, quickly answer our comment along with your address and we will mail it out within the next working day.

  11. Amy Dyer napisał(a):

    wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What may you recommend in regards to your submit that you simply made a few days ago? Any positive?

  12. Chloe Blake napisał(a):

    With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

  13. Trevor Young napisał(a):

    Valuable info. Fortunate me I found your website unintentionally, and I am stunned why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.