na słono12.02.201641512
Puszyste bułeczki pszenne
Smacznego
czytaj przepis

Moja przygoda z domową piekarnią trwa w najlepsze.
Dziś prezentuję przepyszne, miękkie, lekko wilgotne bułeczki pszenne, które przez długi czas zachowują swoją świeżość.
Sekretem ich puszystego miąższu jest dodatek ziemniaków.
Jeśli lubicie taki typ pieczywa, przepis jest koniecznie do wypróbowania.

Z tego przepisu można także zamiast bułeczek upiec bochenek chleba. I jest on również doskonały. Lekki i puszysty. Wspaniały do kanapek, na śniadanie i kolację. Wypróbowałam go także w wersji tostowanej.
To przepis, jak widać, uniwersalny!

 

 Składniki (na 10 bułeczek)
 400 g mąki pszennej
90 g gotowanych ziemniaków, dobrze rozgniecionych
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml wody
2 łyżki pestek dyni
1 żółtko
Wykonanie:  Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z
pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto za pomocą miksera.
Ciasto będzie dosyć luźne.
Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków – z każdego uformować bułeczkę, czasem w czasie formowania konieczne jest delikatne podypanie mąką, bo ciasto może kleić się do rąk.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować
oliwą i odstawić do wyrastania na 40 minut – bułki powinny zdecydowanie
urosnąć.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Bułeczki posmarować żółtkiem, posypać ulubionymi ziarnami. Piec 30min do zrumienienia.
Prezentowany na zdjęciu chleb posypany jest siemieniem lnianym i płatkami owsianymi.
/przepis pochodzi ze strony www.pracowniawypiekow.pl/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad
na słono
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami
kulinarne podróże
Sernikowe przedpołudnie w Krośnie z moją książką
Komentarze

12 responses to “Puszyste bułeczki pszenne”

  1. Ola says:

    Ech, fajne!

  2. Natalia K says:

    Przepysznie wygladają. Idealne na weekendowe śniadanko:)
    cudnego weekendu kochana

  3. Wspaniałe bułeczki i wspaniały chlebuś, mniam 🙂

  4. Kasia says:

    Bułeczki wyglądają rewelacyjnie, ale ten chlebek… Marzenie! :)))

  5. Pysznie puszyste są Twoje bułeczki 🙂

  6. Karmel says:

    Renia bułeczki pierwsza klasa!!:)

  7. Kraina Sosny says:

    Jakie one pulchne <3

  8. Fajne bułeczki, lubię jak są posypane ziarnami 🙂

  9. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your site?

  10. Asthma can be triggered by many factors like allergens or irritants caused by weather conditions, food varieties, drug intake and pretty much anything that could be breathed in, even perfumes. Taking every step you can to make the world around you more allergen friendly will help keep your attacks to a minimum. I believe that asthma attacks will have more to do with environmental exposures than your family genes.

  11. Sally Lyman says:

    Hello, only searching a number of sites, would seem a reasonably pleasant platform you are using. Now i am at this time using WordPress only a few of my personal sites yet aiming to alter one of them onto a podium a lot like the one you have as being a trial run manage. Something in particular you’d suggest about this?

  12. Wanda Harris says:

    Is not it good whenever you find a superb article? I enjoy you expressing your perspective.. Honestly helpful outlook, thank you for giving.. Undoubtedly valuable perception, appreciate your posting..

Leave a Reply

Your email address will not be published.