zupy10.05.2016220316
Zupa jarzynowa wiosenna
Smacznego
czytaj przepis

 

Czy Twoja zupa jest wiosenna?
Pełna jarzyn, zieleniny?
Nie śmiejcie się. Dziś kompozycja bardzo świeża, majowa.
Taka, jaką pamiętam z dzieciństwa. Kiedy za oknem babcinego domu zielenił się park i nastawał mój ukochany maj, w garnku mogłam spodziewać się zupy ze świeżych jarzyn.
Z garścią posiekanej natki i soczystego koperku.
Dziś za oknem babcinego mieszkania po raz kolejny zielenią się wysokie drzewa, jednak to ja gotuję nieśmiertelną „jarzynówkę” w swoim garnku…

Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka lub 350g kości na zupę
2 duże marchewki
1/2 selera
1 korzeń pietruszki
1 kalarepka
2-3 ziemniaki
1/2 małego kalafiora
posiekany koper i natka pietruszki
sól, pieprz
śmietana

Wykonanie: w garnku umieścić mięso / kości na bulion, dodać ok. 1,5l wody, gotować ok.15min. Następnie dodać całą połówkę selera, pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę (korzeń). Gotować ok. 15min, dodać pokrojoną w grubszą kostkę kalarepkę i ziemniaka. Na samym końcu dodać umyte różyczki kalafiora. Całość gotować, aż kalafior będzie miękki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, na sam koniec dorzucić sporą ilość świeżo posiekanej natki i koperku.
Podawać z kleksem śmietany i odrobiną koperku. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone
serniki pieczone
Sernik waniliowy z cytryną i śmietanką
na słono
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem
Komentarze

16 odpowiedzi na “Zupa jarzynowa wiosenna”

  1. Świetny pomysł na teraz 😀

  2. Ola pisze:

    U mnie często gości, narobiłam sobie znów apetytu��

  3. Natalia K pisze:

    Pyszna, lekka, idealna na wiosnę:)
    uściski majowe kochana:)

  4. gin pisze:

    Taka zupa smakuje najlepiej, bo jest nie tylko pełna majowych, świeżych warzyw, ale też cudownych wspomnień 🙂

  5. Anika pisze:

    Też juz robiłam tej wiosny! Pyszne danie! Na pewno będę jeszzce powtarzać! 🙂

  6. najlepsza wiosenna i letnia zupa, bardzo lubię! i jakie piękne zdjęcia!

  7. Bardzo apetyczna zupka 🙂 takie lubię najbardziej 🙂

  8. Anulla pisze:

    pyszna lekka zupka 🙂

  9. Kraina Sosny pisze:

    Chętnie wypróbuję 🙂

  10. Często gotuję taką zupę jarzynową, ale niektóre warzywa obsmażam na maśle i nie używam wtedy żadnego wywaru mięsnego, pozdrawiam 🙂

  11. Często gotuję taką zupę jarzynową, ale niektóre warzywa obsmażam na maśle i nie używam wtedy żadnego wywaru mięsnego, pozdrawiam 🙂

  12. Karmel pisze:

    uwielbiam takie zupy!pycha:)

  13. Jacob Slater pisze:

    Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say fantastic blog!Here is my webpage :: themes Woocommerce

  14. Jake Payne pisze:

    we came across a cool website that you just might take pleasure in. Take a search in the event you want

  15. William Gill pisze:

    Aw, this was an extremely good post. Taking a few minutes and actual effort to make a really good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.

  16. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.