serniki pieczone06.11.2016237137
Sernik cappuccino z musem dyniowym i nasza codzienność
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2196

Każdemu człowiekowi potrzebna jest jakaś pasja. Odkąd polubiłam oglądanie świata przez obiektyw aparatu, nie ma dnia, żeby coś nie przyciągnęło mojej uwagi. Jest jakoś inaczej, jest ciekawiej. Wydaje mi się, że mam teraz oczy szerzej otwarte i widzę wiecej. I codziennie jest coś, co chcę zatrzymać w kadrze, coś uchwycić na dłużej. teraz, oprócz egzemplarza czytanej książki w mojej torbie, dźwigam również aparat. I nie waham się uwieczniać chwil, które z reguły takie zwykłe, banalne, na zdjęciu okazują się pięknymi. Oto kilka zwykłych migawek z naszej codzienności. Mimo jesieni nie rezygnujemy ze spacerów, podziwiania przyrody, bo nigdy nie wiadomo, do którego drzewa będziemy chciały sie przytulić albo z jakim parkowym gościem przyjdzie się nam przywitać.

dsc_2222

dsc_2224

dsc_2234

dsc_2217dsc_2212

Po spacerze zawsze częstujemy się czymś słodkim. Sernikiem lub kilkoma kostkami czekolady.

dsc_1331

dsc_1345

dsc_1352

dsc_1354

dsc_1343

dsc_1350

dsc_2240dsc_2194 dsc_2191

Składniki

spód

150g herbatników

2 łyżki kakao

50ml mocno zaparzonej kawy

masa serowa

500g twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy)

200g serka mascarpone

150g serka ricotta

6 łyżek cappuccino waniliowego w proszku

3 jajka

4 łyżki cukru pudru

mus dyniowy

1 mała dynia hokaido

1/2 łyżeczki olejku migdałowego

szczypta cynamonu

1-2 łyżeczki cukru pudru

kilka orzechów włoskich

Wykonanie

  1. Dynię myjemy, kroimy na kawałki i pieczemy przez 20minut  w 200C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze na mus. Do musu dodajemy olejek, cynamon i cukier. Mieszamy i odstawiamy.
  2. Herbatniki rozdrabniamy na piasek, łączymy z kakao i kawą. Taką masą wylepiamy dno i boki małej (18-20cm) tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy 8 minut w 180C.
  3. Twaróg miksujemy z mascarpone i ricottą, dodajemy po jajku. Wsypujemy cappuccino, cukier i krótko miksujemy, tylko do połączenia sie składników.
  4. Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Tortownicę od spodu i po bokach owijamy folia aluminiową. Cały sernik pieczemy najpierw w 200C przez 15 minut, a następnie przez 45-55 minut w 150C, w kąpieli wodnej, czyli z najgłębszą blachą piekarnikową napełnioną wodą i ustawioną na najniższych widełkach piekarnika.
  5. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  6. Sernik dekorujemy dowolnie musem dyniowym i orzechami włoskimi.
  7. Sernik jest delikatny, lekki i pyszny w smaku!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką
na słono
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką
na słodko
Śniadanie podniebienia warte – malinowa manna z figami
Komentarze

37 responses to “Sernik cappuccino z musem dyniowym i nasza codzienność”

  1. Musi być wspaniały!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Kasiu, był idealnie kremowy!
      Jak ciepłe lody 🙂

  2. Agnieszka says:

    Pomysł na mus cudowny. Super aromatyczny 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Mus wzmocniłam smakowo olejkiem migdałowym. I to był strzał w dziesiątkę! 🙂

  3. Aga says:

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 😉

  4. Magdalena says:

    jestem zachwycona, sernik wygląda obłędnie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło mi, dziękuję! 🙂

  5. Małgorzata says:

    uwielbiam serniki, Twój muszę wypróbować, bo zapowiada się przesmacznie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Gorąco zachęcam! 😉

  6. Joanna Ł says:

    Wspaniały serniczek:) pozdrawiam 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  7. Pięknie wyszedł 🙂 Bardzo kuszący deser !

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Udał się, to prawda 🙂

  8. Olka says:

    Cudownie wygląda, musi smakować spódniczka córci też niczego sobie

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję 😉 spódniczka ma powodzenie, jest ostatnio stale w użytku 🙂

  9. rabarbarowo says:

    Sernik wygląda idealnie! Już czuję jak rozpływa się na moim podniebieniu 😀

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Cieszę się, że sie podoba 🙂

  10. mlodakk says:

    Ale ładne zdjęcia i ta wiewiórka boska:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję, staram się 🙂

  11. Natalia K says:

    Wygląda obłędnie po prostu… a zdjęcia są bajeczne!!!
    ściskam kochana

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Natalko, dziękuję!
      Ściskam wzajemnie 🙂

  12. Futka says:

    Bajeczny sernik! Raj dla oka i podniebienia <3

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa 🙂

  13. Monika says:

    cynamon, mus z dyni, orzechy…ślinianki pracują jak oszalałe:))

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Prawda? 🙂

  14. Ale super pomysł na sernik 🙂 Świetne smaki.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  15. wspaniały sernik 🙂 jako kawoszka nie umiałabym przejść obojętnie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Ja tak samo! 🙂

  16. Ania says:

    Czy moge zastąpić serek i mascarpone większa ilością twarogu? Prosze o odp:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Oczywiście, że tak!
      Ja dodałam te produkty, gdyż one cudownie wpływają na kremowość sernika, ale jeśli ich nie posiadasz lub nie lubisz, można je z powodzeniem pominąć.
      Aby jednak uzyskać efekt kremowego, delikatnego serowca, dodaj kilka łyżek śmietanki kremowej lub 36% (1-2 łyżki).
      Powodzenia!
      🙂

  17. Lisa Gill says:

    Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  18. David Wilson says:

    Very good written story. It will be valuable to everyone who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing can’r wait to read more posts.

  19. Bella Avery says:

    Very good article! We are linking to this particularly great post on our website. Keep up the good writing.

  20. Max Stewart says:

    If you want to change a watch to me.

Leave a Reply

Your email address will not be published.