serniki pieczone06.11.2016197737
Sernik cappuccino z musem dyniowym i nasza codzienność
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2196

Każdemu człowiekowi potrzebna jest jakaś pasja. Odkąd polubiłam oglądanie świata przez obiektyw aparatu, nie ma dnia, żeby coś nie przyciągnęło mojej uwagi. Jest jakoś inaczej, jest ciekawiej. Wydaje mi się, że mam teraz oczy szerzej otwarte i widzę wiecej. I codziennie jest coś, co chcę zatrzymać w kadrze, coś uchwycić na dłużej. teraz, oprócz egzemplarza czytanej książki w mojej torbie, dźwigam również aparat. I nie waham się uwieczniać chwil, które z reguły takie zwykłe, banalne, na zdjęciu okazują się pięknymi. Oto kilka zwykłych migawek z naszej codzienności. Mimo jesieni nie rezygnujemy ze spacerów, podziwiania przyrody, bo nigdy nie wiadomo, do którego drzewa będziemy chciały sie przytulić albo z jakim parkowym gościem przyjdzie się nam przywitać.

dsc_2222

dsc_2224

dsc_2234

dsc_2217dsc_2212

Po spacerze zawsze częstujemy się czymś słodkim. Sernikiem lub kilkoma kostkami czekolady.

dsc_1331

dsc_1345

dsc_1352

dsc_1354

dsc_1343

dsc_1350

dsc_2240dsc_2194 dsc_2191

Składniki

spód

150g herbatników

2 łyżki kakao

50ml mocno zaparzonej kawy

masa serowa

500g twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy)

200g serka mascarpone

150g serka ricotta

6 łyżek cappuccino waniliowego w proszku

3 jajka

4 łyżki cukru pudru

mus dyniowy

1 mała dynia hokaido

1/2 łyżeczki olejku migdałowego

szczypta cynamonu

1-2 łyżeczki cukru pudru

kilka orzechów włoskich

Wykonanie

  1. Dynię myjemy, kroimy na kawałki i pieczemy przez 20minut  w 200C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze na mus. Do musu dodajemy olejek, cynamon i cukier. Mieszamy i odstawiamy.
  2. Herbatniki rozdrabniamy na piasek, łączymy z kakao i kawą. Taką masą wylepiamy dno i boki małej (18-20cm) tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy 8 minut w 180C.
  3. Twaróg miksujemy z mascarpone i ricottą, dodajemy po jajku. Wsypujemy cappuccino, cukier i krótko miksujemy, tylko do połączenia sie składników.
  4. Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Tortownicę od spodu i po bokach owijamy folia aluminiową. Cały sernik pieczemy najpierw w 200C przez 15 minut, a następnie przez 45-55 minut w 150C, w kąpieli wodnej, czyli z najgłębszą blachą piekarnikową napełnioną wodą i ustawioną na najniższych widełkach piekarnika.
  5. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  6. Sernik dekorujemy dowolnie musem dyniowym i orzechami włoskimi.
  7. Sernik jest delikatny, lekki i pyszny w smaku!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK
na słodko
Tort z kaszą manną i truskawkami
na słodko
Keks
Komentarze

37 odpowiedzi na “Sernik cappuccino z musem dyniowym i nasza codzienność”

  1. Agnieszka pisze:

    Pomysł na mus cudowny. Super aromatyczny 🙂

  2. Aga pisze:

    Wygląda obłędnie 🙂

  3. Magdalena pisze:

    jestem zachwycona, sernik wygląda obłędnie 🙂

  4. Małgorzata pisze:

    uwielbiam serniki, Twój muszę wypróbować, bo zapowiada się przesmacznie 🙂

  5. Joanna Ł pisze:

    Wspaniały serniczek:) pozdrawiam 🙂

  6. Pięknie wyszedł 🙂 Bardzo kuszący deser !

  7. Olka pisze:

    Cudownie wygląda, musi smakować spódniczka córci też niczego sobie

  8. rabarbarowo pisze:

    Sernik wygląda idealnie! Już czuję jak rozpływa się na moim podniebieniu 😀

  9. mlodakk pisze:

    Ale ładne zdjęcia i ta wiewiórka boska:)

  10. Natalia K pisze:

    Wygląda obłędnie po prostu… a zdjęcia są bajeczne!!!
    ściskam kochana

  11. Futka pisze:

    Bajeczny sernik! Raj dla oka i podniebienia <3

  12. Monika pisze:

    cynamon, mus z dyni, orzechy…ślinianki pracują jak oszalałe:))

  13. Ale super pomysł na sernik 🙂 Świetne smaki.

  14. wspaniały sernik 🙂 jako kawoszka nie umiałabym przejść obojętnie 🙂

  15. Ania pisze:

    Czy moge zastąpić serek i mascarpone większa ilością twarogu? Prosze o odp:)

    • Renata Czelny - Kawa pisze:

      Oczywiście, że tak!
      Ja dodałam te produkty, gdyż one cudownie wpływają na kremowość sernika, ale jeśli ich nie posiadasz lub nie lubisz, można je z powodzeniem pominąć.
      Aby jednak uzyskać efekt kremowego, delikatnego serowca, dodaj kilka łyżek śmietanki kremowej lub 36% (1-2 łyżki).
      Powodzenia!
      🙂

  16. Lisa Gill pisze:

    Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  17. David Wilson pisze:

    Very good written story. It will be valuable to everyone who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing can’r wait to read more posts.

  18. Bella Avery pisze:

    Very good article! We are linking to this particularly great post on our website. Keep up the good writing.

  19. Max Stewart pisze:

    If you want to change a watch to me.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.