na słodko18.12.20161819
Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia
Smacznego
czytaj przepis

dsc_1743 dsc_1740 dsc_1745

W pokoju pachniała już prześlicznie ozdobiona choinka. Z kuchni dolatywały świąteczne zapachy. Piernik i makowiec, ustawione na kryształowych paterach wydzielały magiczny aromat świąt. Wszyscy byli odświętnie ubrani. Za oknem skrzył się cudownie błyszczący od mrozu śnieg. Takich świąt jeszcze nie miałam… Chodź, poszukamy na niebie pierwszej gwiazdki…- powiedział Dziadek i chwycił mnie za rękę. Z nosem przylepionym do szyby szukałam po ciemnym, zasnutym chmurami niebie tej jedynej, tej pierwszej gwiazdki, zwiastującej radość… W mieście zawsze była, a tutaj? Nie ma jej! – odpowiedziałam z nutką zawodu w głosie. Pewnie las ją zasłonił…Nie martw się! – troskliwie położył mi dłoń na ramieniu i przytulił do siebie. Czy to znaczy, że wigilia nie będzie prawdziwa? A ja nie znajdę niczego dla siebie pod choinką? – popatrzyłam wtedy na niego swoimi 6-letnimi smutnymi oczami, a on roześmiał się serdecznie. Będzie prawdziwa! – zapewnił mnie wtedy. – A co moja gwiazdka życzyłaby sobie znaleźć pod choinką? No wiesz przecież…- uśmiecham się zawstydzona – tę bransoletkę. Z niebieskimi koralikami…

W pokoju migają świtełka prześlicznie ozdobionej choinki. Z kuchni dolatują świąteczne zapachy i dźwięki radiowych kolęd. Sernik posypany kokosem pyszni sie na kryształowej paterze niczym oprószony śniegiem. Wszystkie jesteśmy odświętnie ubrane. Za oknem biało jak w bajce, Takich świąt jeszcze nie miałam…Pierwsze bez Dziadka. To jak? Szukamy pierwszej gwiazdki? –pyta Mama. Mijam nasze bożnonarodzeniowe drzewko, pod którym każda z nas ułożyła dla każdej pięknie zapakowaną paczkę. Brakuje jednej, dla Niego… Staję przy oknie i bez entuzjazmu wodzę spojrzeniem po niebie… Jest gwiazdka. Miga i mruga zawadiacko, jakby pytała: czego życzyłabyś sobie? A ja cicho w myślach, pocierając dłonią wypłowiałe, porysowane i miejscami pokruszone, niebieskie koraliki, mówię sobie: No przecież wiesz… Żeby tu dzisiaj z nami był…

dsc_1754 dsc_1757 dsc_1760-kopia

Składniki

chlebek

100 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych

20g świeżych drożdży

340 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1 cukier waniliowy

270 ml mleka

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy pomarańczowej (można użyć zwykłej)

nadzienie

4 łyżeczki dżemu sliwkowego

1 łyżeczka cynamonu

mała garść żurawiny (użyłam świeżej)

lukier cytrynowy

sok z 1/2 cytryny

1 i 1/2 szklanki cukru pudru

dekoracja

orzechy laskowe (użyłam świeżo łuskanych)

żurawina

Wykonanie

  1. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Z podanych składników przygotować zaczyn. Składniki wymieszać razem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
  2. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, pozostały cukier, sól i mąkę kokosową.
  3. Wlewamy zaczyn, który powinien podwoić swoją objętność, lekko ciepłe mleko i oliwę.
  4. Ciasto miksujemy z końcówką haka. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto wygładzamy, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto wykladamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy jeszcze ręcznie. Następnie delikatnie wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy cieniutką warstwą dżemu, posypujemy cynamonem (jeśli go lubimy, możemy zwiększyć jego ilość) i rozrzucamy kilka owoców żurawiny.
  6. Zwijamy ciasto w rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę lekko wciskamy w ciasto. Formę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto lekko sie podniesie i napuszy 🙂
  7. Chlebek pieczemy na złoty kolor ok. 50 minut w 170-180C.
  8. Przygotowujemy lukier: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier i ucieramy aż do powstania gęstego lukru.
  9. Wystudzony wypiek od razu polewamy lukrem.
  10. Smacznego!
Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułMakowy wieniec i "Wigilia we dwoje"
inne
następny artykułZimowe życzenia bożonarodzeniowe
Komentarze

9 odpowiedzi na “Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia”

  1. nat. napisał(a):

    Autentycznie poplakalam się…

  2. mlodakk napisał(a):

    Śliczna historia, święta są magiczne:) Boże jak mi się ten chlebek podoba, muszę sobie zapisać przepis i taki zrobić

  3. Trzeci Talerz napisał(a):

    Chlebek bardzo apetyczny, ale opowieść wzruszająca. Zatęskniłam za moją babcią. Bez niej też nic nie jest takie samo, mimo że minęło już 11 lat… 🙁

  4. U Rudej na Talerzu napisał(a):

    Smutna, a jednak taka piękna ta historia. Wiesz, bardzo podoba do mojej, ale takie dwie Wigilie dzieliło u mnie kilkadziesiąt lat. Jednak gdy miałam te 25, dziadek zmarł 9 dni przed Wigilią i to była dla mnie, mojej mamy i mojej babci najgorsza Wigilia- spędziłyśmy ją we trzy wspominając wszystkie poprzednie, które pamiętałyśmy, ale spędzone z dziadkiem. Było smutno, ale mimo wszystko magicznie, z mnóstwem śniegu i nastała taka cisza. Paliła się tylko choinka i niby było nostalgicznie, niewesoło, bo byłyśmy wszystkie ubrane na czarno, jednak pamiętam, ze tego dnia odczuwałam tylko magię i spokój tych Świąt.
    A chlebek wspaniały upiekłaś – typowo świąteczny 🙂

  5. ale on musiał pięknie pachnieć w trakcie pieczenia 🙂

  6. Dylan Newman napisał(a):

    That is really attention-grabbing, You’re an excessively professional blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for searching for extra of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks

  7. Jacob Langdon napisał(a):

    I’m really enjoying the design and layout of your site.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.