serniki pieczone08.05.2017272719
Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy!
Smacznego
czytaj przepis

Jest kremowy i mazisty. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje się także w wiosenną porę roku. Smakowo świeżości dodaje mu cytryna i nutka mięty, którą delikatnie urozmaiciłam swój wypiek.

Składniki

500 g twarogu półtłustego

500 g serka ricotta

100 g śmietanki 36%

3 duże jajka

starta skórka z 1/2 cytryny

sok z 1/2 cytryny

1 cukier waniliowy

5 – 6 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki olejku pomarańczowego

4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej

(do ozdoby)

wiórki kokosowe

cukier ozdobny

 

Wykonanie

  1. Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie.
  2. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy.
  3. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy.
  4. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej, zaparzyć mocny napar, przecedzic przez sitko i wystudzić.
  5. Masę zmiksować na wolnych obrotach. Pod sam koniec miksowania dodać śmietankę.
  6. Masę serową przełożyć do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekarnik rozgrzać do 200C.
  8. Sernik piec najpierw w 200C przez 15 min, następnie przez 45 min w 150-160C.
  9. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku.
  10. Ciasto schłodzic w lodówce.
  11. Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi.
  12. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników.
  13. Smacznego!

 

Mój przepis bierze udział w akcji:
Viva Ricotta! edycja IV


Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tort chałwowy
na słono
Papardelle primavera
na słodko
Owsianko – jaglanka z owocami i mleczkiem kokosowym
Komentarze

19 responses to “Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy!”

  1. Kasia says:

    Wspaniały! Myślę, że będzie idealny na ciepłe lato (tylko czy będzie ciepłe w tym roku? ;))
    Reniu, upiekłam sernik z żurawiną wg Twojego przepisu, wyszedł cudowny w smaku (choć dałam żurawinę kandyzowaną, bo świeżej nie dostałam), ale bardzo się kruszył. Czy to mógł być brak ricotty, której też nie mogłam dostać, więc dałam 200 g zwykłego twarogu, tzn razem 1200 g (ilościowo tyle, ile w przepisie)? Dodam, że twaróg był nie z wiaderka, ale trzykrotnie mielony.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Kasiu!
      Cieszę się, że sięgnęłaś po mój przepis.
      Przyczyną kruszenia się sernika mógł być rodzaj twarogu. Czasem trafi się suchy, wtedy dodaję więcej śmietanki kremówki lub 36%. Następnym razem tak wypróbuj. Kruszeniu zapobiega także dodatek mascarpone lub właśnie ricotty.
      Najważniejsze, że smak uraczył podniebienie 🙂

      • Kasia says:

        A jednak, tak czułam, że to może ser 🙂 Dziękuję Reniu za wskazówki 😀
        A sernik był na święta i wszystkim smakował, byłam dumna z niego :))

        • Renata Czelny - Kawa says:

          Cieszę się bardzo!
          Pamietam, że gdy robiłam go do książki wyszedł mi niezwykle delikatny i smakował mimo kwaskowatej nuty 🙂
          Masz prawo byc dumna!
          Ja jestem również dumna z Ciebie! 🙂

          • Kasia says:

            Reniu, nawet nie wiesz, jakie mi skrzydełka urosły :)) Dziękuję :)) Będę ćwiczyć dalej, oczywiście wykorzystując Twoje przepisy 😀

          • Renata Czelny - Kawa says:

            A ja będę mocno kibicować swojej bardzo, ale to bardzo wiernej kibicce :):)
            Uściski!

  2. pinkyyy says:

    Kocham serniki, a Twój wygląda cudownie <3 Piękne zestawienie smaków, ta mięta musi tak przyjemnie orzeźwiać… A z ricottą to rzeczywiście musi być niesamowicie lekki, ach cudny po prostu *.*
    I dziękuję za udział w akcji, taki sernik w niej to zaszczyt 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Pięknie dziekuję za tak miłe słowa!
      Przyznaję, że ten sernik niezwykle mi spasował pod wieloma względami 🙂
      A do akcji przystąpiłam z miłą chęcią 🙂

  3. napiecyku says:

    Kolejny smaczny sernikowy wpis….ślinka cieknie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję!
      Ten akurat udał się rewelacyjnie pod wieloma względami 🙂 nieskromnie mówiąc 🙂

  4. Cóż, znowu muszę wypróbować! 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Koniecznie, Kasiu! 🙂

  5. sernik jak marzenie! i cudne zdjęcia : )

  6. Sernik wygląda rewelacyjnie!

  7. Cudowny i niezwykle smakowity sernik 🙂 Prezentuje się bajecznie! 🙂 <3

  8. Marta says:

    Uwielbiam takie serniczki, cuudo!!!

  9. AZgotuj says:

    Taki własnie jest IDEAŁ:)

  10. Iwona says:

    Ile minut należy miksować sery z cukrami oraz na jakich obrotach miksera? Dziękuje za podpowiedź:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Obroty te średnie. Zawsze miksuję do połączenia sie składników i efektu porządnego zmiksowania. Masa serowa powinna być też puszysta. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.