serniki pieczone08.05.201727117
Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy!
Smacznego
czytaj przepis

Jest kremowy i mazisty. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje się także w wiosenną porę roku. Smakowo świeżości dodaje mu cytryna i nutka mięty, którą delikatnie urozmaiciłam swój wypiek.

Składniki

500 g twarogu półtłustego

500 g serka ricotta

100 g śmietanki 36%

3 duże jajka

starta skórka z 1/2 cytryny

sok z 1/2 cytryny

1 cukier waniliowy

5 – 6 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki olejku pomarańczowego

4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej

(do ozdoby)

wiórki kokosowe

cukier ozdobny

 

Wykonanie

  1. Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie.
  2. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy.
  3. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy.
  4. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej, zaparzyć mocny napar, przecedzic przez sitko i wystudzić.
  5. Masę zmiksować na wolnych obrotach. Pod sam koniec miksowania dodać śmietankę.
  6. Masę serową przełożyć do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekarnik rozgrzać do 200C.
  8. Sernik piec najpierw w 200C przez 15 min, następnie przez 45 min w 150-160C.
  9. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku.
  10. Ciasto schłodzic w lodówce.
  11. Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi.
  12. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników.
  13. Smacznego!

 

Mój przepis bierze udział w akcji:
Viva Ricotta! edycja IV


Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułCiasto rabarbarowe z kruszonką
inne
następny artykułMoja książka "Serniki słodkie i wytrawne"w Waszych domach
Komentarze

17 odpowiedzi na “Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy!”

  1. Kasia napisał(a):

    Wspaniały! Myślę, że będzie idealny na ciepłe lato (tylko czy będzie ciepłe w tym roku? ;))
    Reniu, upiekłam sernik z żurawiną wg Twojego przepisu, wyszedł cudowny w smaku (choć dałam żurawinę kandyzowaną, bo świeżej nie dostałam), ale bardzo się kruszył. Czy to mógł być brak ricotty, której też nie mogłam dostać, więc dałam 200 g zwykłego twarogu, tzn razem 1200 g (ilościowo tyle, ile w przepisie)? Dodam, że twaróg był nie z wiaderka, ale trzykrotnie mielony.

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Kasiu!
      Cieszę się, że sięgnęłaś po mój przepis.
      Przyczyną kruszenia się sernika mógł być rodzaj twarogu. Czasem trafi się suchy, wtedy dodaję więcej śmietanki kremówki lub 36%. Następnym razem tak wypróbuj. Kruszeniu zapobiega także dodatek mascarpone lub właśnie ricotty.
      Najważniejsze, że smak uraczył podniebienie 🙂

      • Kasia napisał(a):

        A jednak, tak czułam, że to może ser 🙂 Dziękuję Reniu za wskazówki 😀
        A sernik był na święta i wszystkim smakował, byłam dumna z niego :))

        • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

          Cieszę się bardzo!
          Pamietam, że gdy robiłam go do książki wyszedł mi niezwykle delikatny i smakował mimo kwaskowatej nuty 🙂
          Masz prawo byc dumna!
          Ja jestem również dumna z Ciebie! 🙂

          • Kasia napisał(a):

            Reniu, nawet nie wiesz, jakie mi skrzydełka urosły :)) Dziękuję :)) Będę ćwiczyć dalej, oczywiście wykorzystując Twoje przepisy 😀

          • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

            A ja będę mocno kibicować swojej bardzo, ale to bardzo wiernej kibicce :):)
            Uściski!

  2. pinkyyy napisał(a):

    Kocham serniki, a Twój wygląda cudownie <3 Piękne zestawienie smaków, ta mięta musi tak przyjemnie orzeźwiać… A z ricottą to rzeczywiście musi być niesamowicie lekki, ach cudny po prostu *.*
    I dziękuję za udział w akcji, taki sernik w niej to zaszczyt 🙂

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Pięknie dziekuję za tak miłe słowa!
      Przyznaję, że ten sernik niezwykle mi spasował pod wieloma względami 🙂
      A do akcji przystąpiłam z miłą chęcią 🙂

  3. napiecyku napisał(a):

    Kolejny smaczny sernikowy wpis….ślinka cieknie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Dziękuję!
      Ten akurat udał się rewelacyjnie pod wieloma względami 🙂 nieskromnie mówiąc 🙂

  4. Katarzyna Grzebyk napisał(a):

    Cóż, znowu muszę wypróbować! 🙂

  5. mojamalakuchnia napisał(a):

    sernik jak marzenie! i cudne zdjęcia : )

  6. Kuchnia MagdaLeny napisał(a):

    Sernik wygląda rewelacyjnie!

  7. Cudowny i niezwykle smakowity sernik 🙂 Prezentuje się bajecznie! 🙂 <3

  8. Marta napisał(a):

    Uwielbiam takie serniczki, cuudo!!!

  9. AZgotuj napisał(a):

    Taki własnie jest IDEAŁ:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *