na słodko29.05.20173404
Ciasteczka czekoladowe
Smacznego
czytaj przepis

Czekolady nie odmawiam, bo ją po prostu uwielbiam! Dlatego bez wahania użyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość z nas lubi! To jak? Komu ciastko?

Składniki

1 niepełna szklanka mąki pszennej

120 g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 – 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego

80 – 90 g cukru brązowego

1 jajko

1 tabliczka gorzkiej czekolady

szczypta soli

Wykonanie

  1. Masło miksujemy z cukrem brązowym i waniliowym. Gdy będzie już puszyste, dodajemy jajko.
  2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
  3. Dobrej jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli.
  4. Całość mieszamy łyżką.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
  6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem.
  8. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min.
  9. Przestudzone ciastka układamy na paterze lub przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
  10. Smacznego!
Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułMaślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu
na słono
następny artykułWykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów
Komentarze

4 odpowiedzi na “Ciasteczka czekoladowe”

  1. rabarbarowo napisał(a):

    Przypominają mi ciasteczka z kawiarni w której kiedyś pracowałam i które uwielbiałam! Jadłabym 😉

  2. Olka napisał(a):

    Lubię takie ciasteczka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.