na słono03.06.20176747
Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów
Smacznego
czytaj przepis

Nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że ta propozycja zachwyci nie tylko Was, ale i Waszych gości. Jeżeli lubicie podejmować kogoś, kogo z przyjemnością poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu!

Niech czerwiec zacznie się Wam pysznie!

Składniki

3 średniej wielkości pstrągi

1 cytryna

2 łyżeczki soli morskiej

garść świeżej bazylii

garść świeżej mięty

garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby)

2 łyżeczki oleju

6 – 7 migdałów

1 łyżeczka masła

Wykonanie

  1. Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby.
  2. Cytrynę kroimy w plastry.
  3.  Pstrągi układamy na folii aluminiowej lub w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Kilkoma plastrami cytryny obkładamy pstrągi, przykrywamy folią i tak przygotowane ryby umieszczamy w lodówce na 1h.
  4. Przygotowujemy pesto. W blenderze umieszczamy świeży szpinak, bazylię, miętę, migdały. Dodajemy olej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych obrotach.
  5. Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś w ich miejsce wykładamy ziołowe pesto.
  6. Ryby pieczemy (bez przykrywania) w piekarniku rozgrzanym do 190C aż do zrumienienia się skóry.
  7. Ryby podajemy ze świeżą sałatą, skropione cytryną i kilkoma kawałkami świeżego masła na wierzchu.
  8. Danie jest niezwykle aromatyczne i delikatne w smaku. Zachwyca połączenie bazylii i mięty z lekko gorzkimi migdałami. Polecam na rodzinny letni obiad!
  9. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tort orzechowy
serniki pieczone
Sernik banoffee z musem ananasowym i białą czekoladą
na słodko
Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek
Komentarze

7 responses to “Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów”

  1. Ania says:

    Ryby uwielbiam pod każdą postacią, a Twój pstrąg w cytrynie i bazylii z dodatkiem innych ziół na pewno smakuje wybornie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Powiem szczerze, że byłam zachwycona tym smakiem 🙂
      Polecam!

  2. Megly says:

    Miałam kiedyś okazję próbować podobnych smaków – rybka + pesto. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
    Wiadomo, pesto jest obłędne! A dobrze podana i przyrządzona ryba jest na wagę złota.
    Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do degustacji 😀
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂
      Zapewniam, że jest smaczna 🙂
      Uściski!

  3. codojedzenia says:

    Na rybkę zawsze mam ochotę. Pstrągi również przyrządzam w całości i często z grilla. Smaczne danie!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję!
      Myślę, że ryba jest coraz bardziej doceniana 🙂

  4. Cudo na talerzu, uwielbiam pstrąga z migdałami i z sałatką, z pesto jeszcze nie probowałam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.