na słodko23.06.20173832
Drożdżowe bułeczki maślane
Smacznego
czytaj przepis

Zazwyczaj nastawiam na nie ciasto tak, aby były gotowe na kolację i śniadanie następnego dnia. To nasze ulubione bułeczki, takie domowe drożdżówki. Najczęsciej napełniam je śliwkowymi powidłami, bo takie najbardziej lubimy, ale polecam każde sezonowe owoce lub konfitury. Mogą to byc truskawki, jagody, borówki, morele czy w lipcu porzeczki. Ciepłe jemy zazwyczaj z mlekiem, są doskonałe na śniadanie, a teraz, o tej porze roku – na letni piknik! Polecam przepis!

Składniki na 9 sztuk

25 g świeżych drożdży

125 ml ciepłego mleka

1 cukier waniliowy

50 g stopionego masła

1 żółtko

80 – 90 g cukru pudru

250 g mąki pszennej

ulubiona konfitura lub owoce

Wykonanie

  1. Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę.
  3. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut.
  4. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność.
  5. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek.
  6. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę.
  7. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min.
  9. Przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
  10. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
inne
poprzedni artykułSernikowe popołudnie, czyli autorskie spotkanie w rodzinnym Rzeszowie
na słono
następny artykułTarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad
Komentarze

2 odpowiedzi na “Drożdżowe bułeczki maślane”

  1. Kasia napisał(a):

    Idealnie krągłe, jak pączuszki 🙂 Takie bułeczki kocham jeść na śniadanie, a do tego kawa inka z mlekiem albo inna kawa zbożowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.