serniki04.07.201758312
Sernik cytrynowo – limonkowy
Smacznego
czytaj przepis

Ten sernik to kwintesencja wiosny i lata. Jest lekki, puszysty, o wspaniałym, orzeźwiającym smaku cytryny i limonki. Ma w sobie delikatna ricottę, a udekorowany bezą i owocami sprawia, że przez nasze podniebienie przebijają się cudowne walory smakowe.

Całkiem niedawno pewna grupa osób nazwała mnie „panią sernik”… W pierwszym momencie roześmiałam się szczerze, bo określenie zwyczajnie mnie rozbawiło! Ale po chwili zdałam sobie sprawę, że tak jest. Wymyśliłam sobie zapraszanie moich Czytelników do mojego Raju dla Podniebienia, który jest bardziej słodki niż słony, a słynie z – wiadomo – serników! Więc teraz, z racji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób 🙂

Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia!

Składniki

spód

200 g herbatników

2 łyzki oleju słonecznikowego

masa serowa

1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego

250 g serka ricotta

100 g śmietanki kremówki

5 jajek

1 i 1/2 szkl cukru pudru

sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny

sok z 2 limonek i skórka z 1/2 limonki

kropla olejku pomarańczowego

kropla olejku śmietankowego

dekoracja

pokruszona beza, otarta skórka z limonki, maliny, borówki, plasterki cytryny i limonki

Wykonanie

  1. Herbatniki umieścić w blenderze. Rozdrobnić na „piasek”. Zmielone herbatniki przełożyć do naczynia, dodać olej, wymieszać.
  2. Masą herbatnikową wylepić dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę włożyć do lodówki na ok. 20 min.
  3. Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier i miksować na gładką masę, dodając po jajku.
  4. Następnie dodać ricottę, śmietankę, otartą skórkę cytrynową, olejki, sok z cytryny i limonek. Krótko zmiksować na niśkich obrotach.
  5. Masę serową przełożyc na schłodzony spód, wyrównać wierzch.
  6. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez ok. 45 – 55 min. z opcją grzania góra-dół.
  7. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku.
  8. Dekorujemy pokruszoną bezą, owocami, obsypujemy otartą skórką z limonki.
  9. Schładzamy przez ok. 6h przed podaniem.
  10. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango
na słono
Wielkanocna przystawka śledziowa – serniczek z ciecierzycy ze śledzikiem, świeżym ogórkiem i limonką
na słono
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką
Komentarze

12 odpowiedzi na “Sernik cytrynowo – limonkowy”

  1. Reniu, znowu kusisz świetnym przepisem:-)

  2. Marzena pisze:

    Mniam jakie pyszności 🙂 uwielbiam serniki a ten wygląda obłędnie 🙂

  3. Aguś kulinarnie pisze:

    Wygląda obłędnie kusząco:)

  4. Ania pisze:

    Serniki uwielbiam, a ten prezentuje się tak pysznie, że ciężko byłoby mu się oprzeć i skończyć jedzenie na jednym kawałeczku 🙂 Pyszności 🙂

  5. Kasia pisze:

    Kurczę, siedzę w pracy i znikąd ratunku… Mogę się tylko pogapić w ekran i przełknąć ślinkę 😉
    Piękny serniczek, w sam raz na lato, o ile takie w ogóle będzie jeszcze 😉

    • Renata Czelny - Kawa pisze:

      Gdybym mogła, patera byłaby już z nim u Ciebie 🙂
      Choć w zasadzie niedługo sama zaserwujesz sobie takie cuda, bo widzę, że krok po kroku dążysz do sernikowego ideału!
      Brawo, Kasiu!

  6. Piękne zdjęcia. Super sernik 🙂
    Porywam kawałek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.