Nigdy bym nie przypuszczała, że połączenie lawendy z jagodą może przynieść tak zaskakujące doznania dla naszego podniebienia. W zasadzie miałam przygotować sernik tylko jagodowy, gdyż koszyczek lśniących, świeżych leśnych zbiorów czekał na swoje przeznaczenie. W momencie, gdy miksowałam juz twaróg ze śmietanką, mechanicznie jakoś, aby zrobić na blacie więcej miejsca, przesunęłam szklany wazonik z wiązanką zasuszonej niedawno lawendy. Oczywiście, owionął mnie przy tym jej niesamowity, odświeżający zapach… No i w tejże chwili pomyślałam o lawendzie jako o składniki właśnie przygotowywanego ciasta…A dlaczego nie? Postanowiłam więc dorzucić jej zapach do jagodowego aromatu, sama będąc ciekawa końcowego efektu. Powiem szczerze, że przeszedł najsmielsze oczekiwania, a sernik zniknął w mig i został okrzyknięty hitem tego lata!
Składniki ( na małą tortownicę 16-18cm)
spód
120 g herbatników
2 – 3 łyżki oliwy pomarańczowej lub zwykłej
masa serowa
400 g twarogu z kubełka (np. Piątnica)
400 g słodzonego mleka skondensowanego
150 g śmietanki 36%
2 płaskie łyżki żelatyny
3 – 4 gałązki lawendy świeżej lub suszonej
3 – 4 łyżeczki mleka+2 łyżeczki śmietanki 30%
250 g jagód
wierzch
pokruszone herbatniki
ziarenka lawendy
jagody
Wykonanie
- Herbatniki umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy na piasek. Przekładamy do tortownicy (16lub 18) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy aromatyzowaną oliwę, mieszamy i taką masą wylepiamy dno i ewentualnie brzegi tortownicy, którą następnie umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Zaczynamy od spienienia śmietanki 36%, do której porcjami dodajemy twaróg.
- Do miksowanej masy wlewamy porcjami mleko skondensowane.
- W małym rondelku umieszczamy mleko i śmietankę 30% (najlepiej plynną), kwiatowe części lawendy, mieszamy, dodajemy żelatynę i podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny, a nie zagotowania. Następnie usuwamy ziarenka lawendy lub całe kwiaty, jeżeli użyliśmy świeżej. Można także dla wygody całość przecedzić. Rozpuszczoną żelatynę w aromatycznej lawendowej śmietance lekko studzimy, a nastepnie powoli dodajemy do mast serowej, lekko mieszając.
- Na sam koniec wsypujemy umyte i osuszone jagody. Lekko je mieszamy. Jeżeli będziemy mieszać intensywnie, jagody puszczą sok i masa przybierze jagodowy kolor.
- Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
- Stężały serniczek obkrawamy mokrym ostrzem noża od tortownicy jak najbliżej rantu, aby nie naruszyć struktury ciasta.
- Kruszymy herbatniki i obsypujemy wierzch. Podobnie robimy z ziarenkami suszonej lub świeżej lawendy oraz świeżymi jagodami.
- Smacznego!
/inspiracja ugotujto.pl/
Właśnie jestem u teściów na urlopie, a tu jest mnóstwo lawendy! Muszę zaskoczyć ich takim serniczkiem :)))
Jak najbardziej! To w tej sytuacji aż się prosi! Działaj 🙂
[…] aromat tego lata króluje w mojej kuchni. Stanowił wyśmienity dodatek do sernika jaogodowego na zimno, a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat […]