na słodko09.08.20173260
Ciasteczka lawendowe
Smacznego
czytaj przepis

Lawendowy aromat tego lata króluje w mojej kuchni. Stanowił wyśmienity dodatek do sernika jagodowego na zimno,  a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem i smakują nie tylko słodko, ale i odświeżająco!

 

Składniki

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki kwiatów lawendy

1 jajko

100 g masła (zimnego)

60 g cukru pudru

1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub olejku waniliowego

 

Wykonanie

  1. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Można to także zrobić za pomocą robota / malaksera.
  2. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min.
  3. Schłodzone ciasto możemy potraktować w dwojaki sposób. Możemy odrywać małe porcje ciasta, formować w dłoniach kulki, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Inny sposób to tradycyjne rozwałkowanie ciasta na stolnicy podsypanej mąką i wykrawanie ciasteczek.
  4. Blachę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15-20 min na złoty kolor.
  5. Smacznego!
Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułWegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy
serniki pieczone
następny artykułSernik matcha cytrynowy
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.