na słodko15.08.20176740
Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką
Smacznego
czytaj przepis

Wiem. Jej przygotowanie jest długie. Samo przygotowanie bezy nie zajmuje czasu, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad, zaś potem jedynie pozostaje czekać na jej upieczenie i wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku lekko ciągnące.

Dzisiejszy deser, a w zasadzie mini deser, mini torcik Pavlovej, to niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje, aby poczęstowany gość nie zasłodził się, co zazwyczaj ma miejsce przy tego rodzaju słodkościach, zaś mógł degustować i cieszyć się ciekawym smakiem nadzienia.

Składniki (na 10 porcji)

3 białka w temperaturze pokojowej

150 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

krem

100g serka mascarpone

3 łyżki śmietanki kremówki

2 marakuje (wykorzystujemy sok z ziarenkami)

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

kilka gałązek czerwonej porzeczki

kwiaty lawendy

Wykonanie

  1. Białka umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 -10 min.
  2. Gdy piana zacznie być sztywna, powoli dosypujemy cukier i miksujemy dalej.
  3. Dodajemy sok z cytryny lub ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do sztywnej piany.
  4. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy pianę wielkości małych ptysiów. Osobiście beziki formowałam łyżką, nakładając małą porcję masy i formując stożek za pomocą małego widelczyka, aby później móc ściąć górę bezy.
  5. Beziki pieczemy w 110C przez ok. 80 – 90 min, a następnie suszymy je w piekarniku, najlepiej przez całą noc.
  6. Przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy ze śmietanką, sokiem z marakui i wanilią.
  7. Gotowym, wysuszonym bezikom ścinamy górną część, którą rozkruszamy na drobne części.
  8. Na beziki wykładamy łyżeczką porcję kremu marakujowego, zdobimy porzeczką i na sam koniec posypujemy kruszonką bezową.
  9. Do ozdoby można użyć także kwiatów lawendy.
  10. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Deser makowo-piernikowy z konfiturą
kulinarne podróże
Istryjskie smaki i inspiracje
na słodko
Chlebek bananowy z imbirem i cynamonem
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.