serniki na zimno17.08.2017608011
Sernik piernik na zimno z pistacjami, chałwą i marakują
Smacznego
czytaj przepis

Każdy z nas lubi smak i zapach piernika. Zazwyczaj kojarzy się on z Bożym Narodzeniem, ale nie zawsze. Na sklepowych półkach aż piętrzy sie od smaków i rodzajów tych wspaniałych w smaku wyrobów. Jedni lubią lukrowane, drudzy zwykłe, kruche, a inni jeszcze są fanami pierników z owocowym nadzieniem, czy to śliwkowym, truskawkowym, czy morelowym.

Przepis na ten niecodzienny sernik został przygotowany specjalnie na konkurs z piernikami toruńskimi Kopernik.  

 Mam nadzieję, że spodoba Wam się moja propozycja. Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ukochanego przeze mnie sernika w połączeniu z konkursowym produktem – piernikiem. Tak właśnie powstał sernik – piernik z chałwą, pistacjami i marakują. Jest lato, więc zdecydowałam się na sernik na zimno. Wyszedł niczym ptasie mleczko, a jedzący bawią się na podniebieniach niecodziennym, zaskakującym dla wielu smakiem! Tego życzę i Wam!

Składniki

spód

100 g herbatników

4 – 5 szt pierników „Kopernik”

50 g rozpuszczonego masła

 

masa

250 g tłustego twarogu

900 g twarogu z kubełka

150 g śmietany 36%

100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej)

4 łyżeczki żelatyny

5 – 6 łyżek mleka

150 g pierników „Katarzynek”

100 g posiekanych drobno pistacji

100 g chałwy waniliowej

2 marakuje

wierzch

posiekane pistacje / pokrojone pierniki / pokruszona chałwa

* do sernika wykorzystamy w sumie 2 paczki ulubionych pierników „Kopernik”

Wykonanie

  1. Suche składniki na spód umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Masło stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  2. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Pistacje siekamy na drobno. Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy.
  4. Twaróg tłusty mielimy, łączymy razem z twarogiem z kubełka. Miksując, dodajemy śmietankę 36% oraz stopioną i przestudzoną czekoladę.
  5. Żelatynę podgrzewamy razem z mlekiem, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i lekko przestudzoną cienkim strumyczkiem wlewmy do masy serowej, miksując ją na najniższych obrotach miksera. Masę serową dzielimy na 2 części.
  6. Z pokruszonych pierników zabieramy ok. 2 – 3 łyżki tej kruszonki i odstawiamy np. na spodku.
  7. Do pierwszej części masy twarogowej dodajemy pokruszone pierniki, delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach.
  8. Do drugiej masy dodajemy pokruszona chałwę i posiekane drobno pistacje. Mieszamy.
  9. Wyjmujemy z lodówki tortownicę, na spód herbatnikowy wykładamy masę piernikową, wyrównujemy i wierzch obsypujemy odstawioną porcją pokruszonych pierników. Następnie, bardzo delikatnie wykładamy masę chałwowo – pistacjową. Ponownie wyrównujemy wierzch.
  10. Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 6 -7 godzin, a najlepiej na całą noc.
  11. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża.
  12. Dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekaną chałwą, pistacjami oraz miąższem i ziarenkami marakui.
  13. Smacznego!

Sernik piernik z powyższego przepisu bierze udział w konkursie „PRZEPIS NA KOPERNIKA!”

 

 

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułMini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką
kulinarne podróże
następny artykułCzym pachnie Paryż? - wpis kulinarny
Komentarze

11 odpowiedzi na “Sernik piernik na zimno z pistacjami, chałwą i marakują”

  1. Marzena napisał(a):

    Ojoj ale cudowny serniczek

  2. Justyna napisał(a):

    O matko! Co to jest za cudo! 😀 Wygląda niesamowicie, aż szkoda kroić! 😀

  3. Kasia napisał(a):

    Jak zawsze u Ciebie nietypowe połączenia sernikowe :)) I wyszło arcydzieło, które koniecznie trzeba spróbować 🙂

  4. Ania napisał(a):

    Tak pieknego sernika to ja w zyciu nie widzialam ! 🙂
    \CUDO!

  5. Ania napisał(a):

    Przepięknie wygląda 🙂 Taki sernik to spełnienie moich sernikowych marzeń 🙂

  6. […] Przepis na nagrodzony sernik z piernikami można znaleźć TUTAJ. […]

  7. Ania napisał(a):

    Prezentuje się lepiej niż z najlepszej cukierni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.