serniki pieczone15.09.20172870
Wytrawny sernik z kozim serem, czarną soczewicą i konfiturą z żurawiny
Smacznego
czytaj przepis

To moja nowa propozycja sernikowa. Słony sernik, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, podany z konfiturą żurawinową jak i na zimno. Idealnie sprawdził się również wtedy, gdy rodzinnie jedliśmy krem z pomidorów i kroiliśmy sobie kawałki tego sernika i … wrzucaliśmy do miseczki z zupą! Moim zdaniem smak jest niezwykle delikatny z wyczuwalną nutą koziego sera. Soczewica dodaje nie tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną, gdyż ciekawie wygląda w cieście.

Polecam gorąco, gdyż z pewnością zaskoczycie swoich gości tą kompozycją.

Składniki

spód

6 kopiatych łyżek bułki tartej

1 i 1/2 łyżki masła

masa serowa

400 g twarogu półtłustego

200 g serka koziego

2 jajka

1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego tymianku

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

dodatkowo

liście szpinaku, konfitura z żurawiny

 

Wykonanie

  1. Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy.
  2. Masło stapiamy, łączymy z bułką tartą. Wykładamy mieszankę do tortownicy (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy po jajku, miksujemy.
  4. Dodajemy serek kozi oraz wszystkie zioła i sól. Miksujemy jeszcze kilka minut.
  5. Na sam koniec do masy serowej dodajemy soczewicę i całość mieszamy dużą łyżką.
  6. Masę serową przekładamy na spód z bułki tartej.
  7. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy go przez 15 min. Następnie zmniejszamy temp. do 150-160 i pieczemy jeszcze 40 min.
  8. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  9. Podajemy na ciepło lub na zimno z konfiturą z żurawiny.
  10. Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułHummus ziołowy
restauracje
następny artykułLetnia kolacja w Pesto Ristorante na krakowskim Kazimierzu
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.