na słono09.11.20177993
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa
Smacznego
czytaj przepis

Chyba prościej się nie da… Obiad z minimum składników. Dla jednych to będą łazanki, dla drugich makaronowa zapiekanka. Choć łazanki kojarzą się częściej z dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek lub kiełbasę. Taka zapiekanka wymaga dobrego przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu?

Składniki

2/3 opakowania makaronu łazanek

1/3 główki słodkiej kapusty

80 g masła

1 duża cebula

opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby

sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania)

 

Wykonanie

  1. Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do garnka.
  3. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do makaronu.
  4. Na patelni stapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor.
  5. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy sól (dałam ok. 1 łyżeczki), sporo czarnego pieprzu (lubię jego smak w daniach z kapustą oraz mielony kminek.
  6. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  7. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (spód i boki), przekładamy makaron, wyrównujemy, uklepując łyżką.
  8. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 30-35 min, ostatnie 10 minut piekłam z funkcja „grill”, aby zapiekanka przyrumieniła się lekko.
  10. Podajemy na ciepło.
  11. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
kosmetyki naturalne
poprzedni artykułKosmetyki naturalne ręcznie robione - masło shea do ciała mango z pomarańczą
na słodko
następny artykułDrożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą
Komentarze

3 odpowiedzi na “Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa”

  1. Kasia napisał(a):

    Proste i cudownie smaczne, no bo jak nie kochać połączenia kapusty z kiełbasą? ;))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.