na słono16.12.20176971
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą
Smacznego
czytaj przepis

Kiedy spodziewałam się dziecka, ktoś zapytał mnie, co najchętniej jem w ówczesnym stanie. Od razu odpowiedziałam, że pierogi! One od zawsze były moim ulubionym daniem. Wyśmienicie smakowały mi u mojej babci, mistrzynią w ich robieniu jest moja mama. Jej pierogi z kapustą słodką nie mają sobie równych.A w czasie ciąży pojadłam ich sporo. Może dlatego teraz moje dziecko najbardziej lubi właśnie pierogi!  Jeżeli chodzi o mnie, to wolę je jeść niż przygotowywać. Ale od czasu do czasu, gdy najdzie mnie wena, robię je. Dziś propozycja bardziej świąteczna. Ostatnie zmagania z chorobą zmusiły mnie do pozostania w domu. Gdy moje samopoczucie trochę się poprawiło, postanowiłam, że czas spożytkuję na przygotowaniu nowego rodzaju pierogów. Z grzybami, zieloną soczewicą i fetą. Smak farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam!

Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania pierogów. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie. W tych czynnościach towarzyszy także mojej mamie, która pierogi robi dużo częściej niż ja.

Co nam będzie potrzebne?

Składniki

ciasto

250 g ciepłej wody

1 jajko

2 łyżki oleju

550 g mąki pszennej

szczypta soli

farsz

80 g suszonych grzybów (użyłam suszonych prawdziwków)

100 g fety

2/3 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej przepłukanej na sicie)

1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (można użyć zwykłej)

1/2 bułki czerstwej (wcześniej namoczonej)

1 jajko

sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  1. W rondelku umieszczamy suszone grzyby, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. 
  2. Grzyby gotujemy na wolnym ogniu, dolewając wody, gdy wyparuje. Gotujemy ok. 15-20 min.
  3. Soczewicę i kaszę przepłukane na sicie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy grzyby razem z pozostałym w nich wywarem i gotujemy do momentu, aż soczewica i kasza wchłoną cały płyn. Ugotowane – odcedzamy, przekładamy do półmiska i pozostawiamy do przestudzenia.
  4. Pokruszoną fetę przekładamy do robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa.  
  5. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonac za nas robot.
  6. Ciasto dzielimy na 2 częsci. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy. 
  7. Za pomocą wykrawaczki / szklanki  wycinamy okrągłe kształty na pierożki.
  8. Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi.
  9. Pierożki układamy na ściereczce, drugą przykrywamy je od góry, aby nie wyschły.
  10. Pierożki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze kilka minut.
  11. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wyciągamy pierogi i przekładamy do durszlaka.
  12. Pierogi w durszlaku przelewamy delikatnie zimną wodą i od razu wykładamy na talerze.
  13. Polewamy stopionym masłem i dekorujemy posiekana natką. Oprószamy kolorowym pieprzem.
  14. Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułWigilijne śledzie z żurawiną i cynamonem
na słodko
następny artykułBożonarodzeniowe przepisy - słodkie
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą”

  1. mlodakk napisał(a):

    Pierogi jak najbardziej na plus uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.