To taka gwiazda wśród gwiazd. Sernik waniliowy pachnący cytryną i pomarańczą z bardzo czekoladowym spodem. Do tego wykończenie z karmelu i bakalii. Wyobrażasz sobie ten smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru.
Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj!
A co nam będzie potrzebne?
Składniki
(na dużą tortownicę 26cm)
spód
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki kakao
80 g mąki pszennej
masa serowa
500 g zmielonego twarogu tłustego
500 g zmielonego twarogu półtłustego
200 g serka mascarpone
4 jajka
1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/3 pomarańczy
1 laska wanilii (ziarenka)
skórka otarta z 1/2 cytryny
3/4 szklanki rodzynków
2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie)
wierzch
karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny)
orzechy laskowe
żurawina
rodzynki
Wykonanie
- Spód: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej.
- Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy.
- Teraz czas na mąkę. Całośc miksujemy do połączenia się składników. Masa powinna byc lekka i puszysta.
- Masę czekoladową przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masa serowa: zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy mascarpone i wbijamy jajka. Miksujemy ok. 5 min na średnich obrotach. Wsypujemy cukier puder. Jeżeli masa będzie zbyt “sucha”, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki.
- Rodzynki moczymy w kilku łyżeczkach soku z pomarańczy.
- Do twarogu dodajemy sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę cytrynową.
- Z laski waniliowej wyjmujemy ziarenka i przekładamy do twarogu. Całość miksujemy.
- Odsączone rodzynki przekładamy do gotowej masy serowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem.
- Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min.
- Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
- Wierzch: przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie całość polewamy karmelem. (opis przygotowania karmelu znajduje się wyżej w składnikach)
- Smacznego! Bedzie przepysznie!
Gdy zobaczyłam przepis od razu wiedziałam że go upiekę, czy po dodaniu całości punktu pudru należy masę miksować czy wrzucić sok, skórkę, wanilię i dopiero włączyć mikser?
Joasiu,
tu akurat cukier sam miksowany czy razem ze skórką i sokiem nie robi różnicy 😉
Może krótko zmiksowac do połączenia się cukru lub juz wszystko razem 🙂
Powodzenia!
Dziękuje serdecznie za porady. Zgodnie z podpowiedzią zmiksuje z cukrem pudrem, a potem wrzucę resztę składników. Jakiej firmy ser-krajanka na wagę Pani poleca? Czy podczas miksowania używa Pani miotełek do ubijania piany czy końcówki do ucierania z miksera planetarnego?
Do miksowania używam tylko końcówki do ucierania, miotełka do piany nie daje sobie rady z dużą ilością twarodu.
Jeżeli chodzi o twaróg, to często kupuję twaróg ze Skały, Gazda, Twaróg Babuni (taki okrągły), z Piątnicy w tych trójkątnych opakowaniach lub z Hajnówki.
Dziękuję za odpowiedź. Mam w sklepie osiedlowym twaróg ze Skały więc będę bez obaw go kupowała:)
Śmiało!
Choć polecam też eksperymentowanie, aby wybrać ten, który smakuje najlepiej i który nadaje najlepszą / najsmaczniejszą konsystencję sernikowi 🙂
Pozdrawiam i życzę powodzenia! 🙂
Wygląda znakomicie! 🙂
Dziękuję! 🙂
Cudowny serniczek kochana 🙂 zapisuje do wypróbowania 🙂
Miło mi 🙂
Pozdrawiam!
Przepis rewelacja,napewno zagości w moim domu, ale mam pytanie czy piecze Pani ten sernik na termoobiegu? 😉 😉 🙂
Dziękuję!
Nie, nie na termoobiegu, opcja góra-dół z tortownicą na środkowym poziomie piekarnika.
Przepis rewelacja! !!! Napewno zagości w moim domu, mam pytanie, czy piecze Pani ten sernik na termoobiegu ? 😉 😉 😉
Przepis rewelacja! !!!!! Mam już jeden super przepis na sernik z ziemniakami, ten będzie moją drugą perełką, dzisiaj upieklam jest wyśmienity, polecam, i dzięki za poradę
Cieszę się niezmiernie!
Wygląda wspaniale! Z chęcią wypróbuje przepis bo serniki uwielbiam 🙂
Miło mi bardzo 🙂
W uwielbianiu serników nie ma niczego nadzwyczajnego. Kto ich nie uwielbia, ten po prostu na uwielbianiu się nie zna 🙂 Opinię o TYM serniku pozwolę sobie przelicytować. Wygląda mega wspaniale! 🙂