serniki pieczone26.01.201810150
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit!
Smacznego
czytaj przepis
  1. Jeszcze nie ostygł, a już stał się hitem! Kremowy, rozpływający się w ustach sernik na słono. Wymyśliłam wersję indyjską, z chili, ciecierzycą, czosnkiem i curry. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Krojone na talerzyki kawałki, ozdobione jedynie gałązkami świeżego majeranku i posypane delikatnie curry zniknęły w okamgnieniu. 

Jak zrodził się pomysł? Banalnie. Zastanawiałam się nad tygodniowym menu i na myśl przyszedł mi mój pasztet z ciecierzycą i soczewicą. Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość.  Wyszło pysznie!

Składniki

spód

2 garści świeżego szpinaku

garść bułki tartej

1,5 łyżeczki oleju kokosowego

masa serowa

800 g twarogu półtłustego (zmielonego)

2 jajka

100g ugotowanej ciecierzycy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oliwy z oliwek

sól, pieprz

szczypta kminu rzymskiego

szczypta imbiru

1 łyżeczka curry

kilka kropel soku z cytryny

szczypta chili

Wykonanie

  1. Ciecierzycę przepłucz na sicie, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż przestygnie. Ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek.
  2. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. 
  3. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. 
  4. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku.
  5. Do miksowanej masy dodaj pastę z ciecierzycy, curry, kmin rzymski i chili. Miksuj do połączenia się składników.
  6. Masę przełóż na szpinakowy spód.
  7. Tortownicę umieść w rozgrzanym do 200C piekarniku. Piecz sernik w tej temperaturze ok. 15 min, następnie zmniejsz do 150C i w niej dopiekaj przez 45-55 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu.
  8. Upieczony sernik trzymaj w uchylonym piekarniku. 
  9. Udekoruj dowolnie, ale polecam świeży majeranek.
  10. Ciesz się z bliskimi smakiem tego niezwykle oryginalnego sernika na Waszych podniebieniach!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny
inne
Lipcowe migawki
inne
O Babci i Dziadku, czyli o ważnych bliskich, którzy nie są już blisko mnie…
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.