
Tak bardzo tesknię za słońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie!

Składniki
250 g mąki pszennej
60 g masła
100 ml ciepłego mleka
50 g cukru
20 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
wierzch
garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn
kilka łyżeczek sera ricotta
cukier puder do posypania
Wykonanie
- W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
- W misie miksera miksujemy jajka z cukrem.
- Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło.
- Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h.
- Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h.
- Smacznego!

Leave a Reply