na słodko18.02.20187120
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta
Smacznego
czytaj przepis

Tak bardzo tesknię za słońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie!

Składniki

250 g mąki pszennej

60 g masła

100 ml ciepłego mleka

50 g cukru

20 g świeżych drożdży

2 jajka

1 łyżka ekstraktu z wanilii

wierzch

garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn

kilka łyżeczek sera ricotta

     cukier puder do posypania

 

Wykonanie

  1. W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
  2. W misie miksera miksujemy jajka z cukrem.
  3. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło.
  4. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h.
  5. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie.
  7. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h.
  8. Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułKrucha tarta serowa z kajmakiem
zupy
następny artykułZupa z pieczonej marchewki z parmezanem
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.