na słono24.04.20181720
Papardelle primavera
Smacznego
czytaj przepis

Gdy tylko zobaczyłam w sklepie ten kolorowy makaron papardelle, od razu postanowiłam go kupić. Dlaczego? Pomyśłałam, że po zimowych, szarych dniach te wiosenne warto czymś urozmaicić, przygotowując posiłki dla bliskich. Makaron sprawdził się idealnie, a całość sprawiała na talerzu wiosenne wrażenie. Czasem wystarczy mała, nowa rzecz, a całość zyskuje nowy wymiar.

Niech i  w Waszych kuchniach zapanuje wiosna!

Składniki (na 2-3 porcje)

200 g makaronu papardelle

200 g pulpy pomidorowej

szczypta tymianku

szczypta oregano

2 ząbki czosnku

2 – 3 listki mięty

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 łyżeczki smietanki kremówki

80 g tartego parmezanu

5 – 6 małych pieczarek

50-80 g boczku

Wykonanie

1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty parmezan i śmietankę.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor.

3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente.

4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch przekładamy pieczarki z boczkiem.

5. Całość delikatnie posypujemy tartym parmezanem.

6. Smacznego!

Udostępnij artykuł
zapiekanki
poprzedni artykułZapiekanka grecka
zupy
następny artykułZupa z zielonego groszku i rukoli
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.