zupy28.04.20182570
Zupa z zielonego groszku i rukoli
Smacznego
czytaj przepis

Wraz z nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób!

Składniki na 5-6 porcji

bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i pora

1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą

2 garście świeżej rukoli

2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego)

50 g pokruszonej fety greckiej

4 – 5 łyżek tartego parmezanu

80 g serka topionego (opcjonalnie)

sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  1. W garnku gotujemy bulion w 1 litrze wody.
  2. W mikserze/blenderze umieszczamy groszek wraz z zalewą oraz rukolę. Całość miksujemy na jak najbardziej gładką masę. 
  3. Z ugotowanego bulionu usuwamy kostkę i jarzyny, przekładamy do niego groszkową pulpę. 
  4. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy dodajemy pesto, sól, pieprz, tarty parmezan, jeżeli chcemy, aby nasza zupa była gęstsza, można dodać jeszcze serek topiony.
  5. Na sam koniec kruszymy fetę. 
  6. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowe!
  7. Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułPapardelle primavera
inne
następny artykułPremiera mojej drugiej książki "Niebo nad lasem"
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.